Polsk bjergbestiger er kommet helt til tops

  Den polske bjergbestiger Piotr Pustelnik har bestiget alle 14 bjergtoppe over 8000 meter i Himalaya-bjergene. Det har kun 20 andre i verden gjort før ham. To af dem er også polakker. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Den polske bjergbestiger Piotr Pustelnik har besteget Annapurna, som er et af verdens farligste bjerge. Han har nu været 14 steder i Himalaya i over 8 kilometers højde.


  Den polske bjergbestiger Piotr Pustelnik har besteget det farlige bjerg i Himalaya, Annapurna, 8091 meter over havet overflade. Han er dermed den tredje polak der har besteget samtlige 14 toppe i verdens højeste bjergkæde.

  Pustelnik gennemførte uden brug af ilt.

  Farlig færd

  Selv om Mount Everest er det højeste bjerg i verden, er Annapurna et af de farligste, selv om det kun er det tiende største. Statistikken for at gennemfører en vandring til toppen med livet i behold ikke god.

  Siden 2005 har 103 mennesker besteget toppen, mens 53 andre der gjorde forsøget i samme periode, omkom.

  Nummer 21

  Efter den vellykkede bestigning af det 14. bjerg, kan polakken også bryste sig med at være nummer 21 i verden der tager ’fuldt hus’ i Himalaya på bjergtoppe over 8000 meter.

  To af dem er polakker: Jerzy Kukuczka og Krzysztof Wielicki.

  Første for anden gang

  Piotr Pustelnik satte sin fod på Annapurna i går eftermiddag. Han var sammen med Peter Hamor fra Slovakiet, som er den eneste nogensinde der har besteget bjerget to gange.

  Endnu en polak til tops

  Kinga Baranowska, også fra Polen, var med på turen, og gennemførte turen til Annapurna. Hun er den anden polske kvinder der bestiger bjerget, og det er hendes syvende bjergtop over 8000 meter i Himalaya.