Polsk by vil ikke betale for katolsk undervisning

katolsk kirken_i_polen_vil_have_strammet_abortloven_polennu
Selv om Polen er kendt som et af Europas mest katolske lande, så har flere skoler i Polen droppet undervisningen i religion. Det er ikke interesse for det, og fra årsskiftet blev det frivilligt. Arkivfoto.

CZESTOCHOWA: Flertal i polsk byråd vil stoppe betalinger til offentlig finansiering af katolsk undervisningen i byens folkeskoler.


Byen Czestochowa i det sydvestlige Polen har 220.000 indbyggere. Byen huser også Polens vigtigste katolske ikon, Den Sorte Madonna. Nu vil byen spare udgifterne til katolsk undervisning i byens skoler, som den første by i Polen. Czestochowa betaler næste ti millioner zloty om året til religionslærere i byens skoler.

Byrådet i byen har med et flertal besluttet at henvende sig til statsministeren og undervisningsministeren, for at byen kan slippe for at betale til religionsundervisningen i det kommunale budget for 2023.

Byrådsmedlemmerne skriver også i beslutningen, at ”på trods af, at flere og flere elever melder sig fra religionsundervisningen, så falder udgifterne til undervisningen ikke”.

Flere melder katolsk undervisning fra

Tal fra september viser, at 54 procent af gymnasieeleverne i Czestochowa går til religionsundervisning. Det er 8 procent lavere end i 2021 – og 15 procent lavere end for to år siden. Tendensen kendes overalt i Polen.

– I lyset af den meget vanskelige økonomiske situation, som byrådene står over for, og de voldsomt voksende omkostninger til uddannelsessystemet, vil vi gerne bede om afvikle finansieringen af ​​religionsundervisning fra budgettet i Czestochowa, står der i beslutningen.

En undersøgelse gennemført af IBRiS for Radio Zet i juni viste, at 66 procent af polakkerne ønsker at staten stopper med at finansiere kirken. Hele 44 procent af polakkerne mener, religionsklasser skal fjernes helt fra skolerne.

Gymnasieelever fravælger kirken i undervisningen

LINK: De unge fravælger kirken i undervisningen