Polsk forkvinde: Vi kæmper for alle minoriteter

minoriteter
Forkvinder for Lighedsparaderne i Polen, Julia Maciocha deltog lørdag i Copenhagen 2021 parader. Her ses hun på Rådhuspladsen kort før marchen til Fælledparken. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.

KØBENHAVN: Forkvinden for Lighedsmarchen i Polen, Julia Maciocha, siger at det ikke alene er for LGBT-personer at de lave parade, men for alle minoriteter.


Julia Maciocha, der er forkvinde for Lighedsparaderne i Polen, er i Danmark for at deltage i Copenhagen 2021 pride, der sluttede lørdag aften. Torsdag deltog hun i en debat arrangeret af Europa-Parlamentets kontor i Danmark. Lørdag havde polennu.dk en samtale med forkvinden der bor i Warszawa, men som oprindeligt kommer fra en lille by i nærheden af Koszalin.

Regnbue optog for minoriteter

Organisationen Lighedsmarchen i Polen arrangerer næsten alle regnbue-optogene i landet. I Polen kaldes de ikke LGBT-optog, men lighedsmarcher. Og det er der en god grund til.

– I Polen kæmper vi for alle minoriteter, ikke kun for LGBT-samfundene. Vi har ikke overskud til at tage debatten om LGBTIQ-osv. Det kan man gøre i lande som Danmark, Tyskland og Canada. Ikke i Polen, der er det andre mål og beskyttelse af ALLE minoriteter der optager os.

– Det kan I også se på deltagerne i vores parader. Aborttilhængere er også med, og faktisk var det i Warszawa at Greenpeace for første gang deltog i en pride. Vi mener tingene hænger sammen, og vi har mange kampe at udkæmpe sammen. Vi har nogle andre problemer i Polen, og derfor samler vi også alle minoriteter til paraderne, siger Julia til polennu.dk. (Artiklen fortsætter)

1:1 Democracy Day 4 - Tent 2
Julia Maciocha i debat med medlemmer af Europa-Parlamentet i København i forbindelse med Copenhagen 2021. Mødet var arrangeret af EU-kontoret i Danmark i et telt ved Øksnehallen. Se mere fra debatten nederst på siden.

EU kan ikke løse problemerne

– Vi har nogle særlige udfordringer i Polen, men dem kan hverken Danmark eller EU hjælpe os med, udover at sætte fokus på problemerne og skabe debat. Dybest set har vi de samme fjender, og det er en fælles udfordring. Det der sker i Polen kan også ske i andre lande – også i Danmark, men vi skal alle være fælles om kampen mod den stigende fjende vi ser gennem højre radikale grupperinger, og den stigende fascisme. Der har vi en fælles fjende, som bliver stærkere og stærkere, og som støttes af stærke økonomiske kræfter der vil splitte os, siger Julia til polennu.dk.

– Det er en hjælp for os, når udlandet sættes fokus på problemerne, den mentale opbakning betyder meget, men det er os polakker selv, der skal ændre tingene. Det kan ingen udefra gøre.

Polske fremskridt

– Det er gået fremad og fremad med accept og opbakning til regnbuefamilierne i Polen i mange år – især efter 2010, men så gik det i stå i 2015 da der kom en ny regering. Og den har ikke gjort det nemmere for de måske op til 100.000 regnbuefamilier der findes i Polen i dag. Men angrebene på regnbuefamilier har givet bagslag for regeringen. På grund af den hårde retorik, har vi I de senere år oplevet større og større opbakning og accept af regnbuefamilierne i det polske samfund, siger forkvinden.

Glem homo ægteskaber

– Men glem alt om ægteskaber mellem samme køn i Polen. Til gengæld er der aktuelt en stor accept af partnerskaber af samme køn. En accept vi ikke tidligere har set. Jeg er optimistisk for fremtiden, siger Julia.

Polen er ikke Danmark

Forkvinden appellerer også til at kritikere må forstå, at Polen er et anderledes land med en anden historie.

– I har et civilt samfund, organisationer, myndigheder og institutioner. Det har vi ikke. Det er kirken der udfylder den rolle. Vi er et fattigt land, med kirken som det vigtige samlingspunkt de fleste steder i landet. Og det er vigtigt at forstå, den store forskel.

Præsten er cool

– Hvis du f.eks. ønsker at starte et orkester og spille musik sammen med venner, så taler du med præsten i byen, så hjælper han dig med at skaffe instrumenter og måske et øvelokale. Hvis du skal holde en fest eller anden event, så er det præsten du spørger om du kan låne et lokale, og måske giver kirken ligefrem kaffen. Er der problemer i en familie, eller er du blevet arbejdsløs, hjemløs eller skilt, så kan kirken også hjælpe dig. Enten med at finde dig en anden bolig eller hjælpe dig gennem krisen på anden måde. Så er det præsten, der kan hjælpe. Ok – du skal bede sammen med ham, og sige at du tror på Gud, men det er også nemt at gøre, sammenlignet med den krise man måske står i.

Derfor er præsten mange steder en ”cool guy” som alle kan lide. Når den samme præst så en dag, siger til dig, at kirken er under angreb fra en fremmed ideologi, der vil angribe familien og forbyde traditionelle familiemønstre, og at du kan hjælpe ved at skrive under på et dokument når du går ud af kirken, så gør du det.

– I Polen kan man med 100.000 stemmer få et forslag behandlet i parlamentet. Med kirkens store indsats, er der på få uger indsamlet underskrifter nok, til at det polske parlament skal behandle et forslag om helt at forbyde Lighedsmarcher i Polen. Man bliver nødt til at forstå det særlige forhold vi har til kirken, fordi vi ikke har det civilsamfund som mange andre lande, og som f.eks. Danmark, har haft årtier i fred til at opbygge, siger Julia.

Polen og Ungarn

Den polske forkvinde er også træt af sammenligningen mellem Polen og Ungarn.

– Man har ikke forstået situation i hverken Polen eller Ungarn, når man sammenligner de to lande og siger at problemerne er de samme. Det er de ikke, og det er der mange gode grunde til. Alene af den grund, at mens Viktor Orban i Ungarn lytter til EU og andre kritikere, så er den polske Kaczynski-regering fuldstændig ligeglad med hvad udlandet mener og tænker om Polen og polakkerne. Men der er mange andre store forskelle på forholdene i Polen og Ungarn, der gør det useriøst at sige at problemerne i de to lande er de samme, for det er de ikke, siger forkvinden til polennu.dk.

Appel

– Vi har alle på denne jord, de samme trusler mod os; nemlig fascister og andre ekstreme højreradikale grupperinger. De er vores fælles fjender, og dem skal vi bekæmpe på vegne af alle minoriteter, siger Julia Maciocha til polennu.dk.

I alt har 30 polske aktivister deltaget i Copenhagen 2021. Blandt dem også det polske medlem af Europa-Parlament, Robert Biedron, der var med til at arrangere de første Lighedsmarcher i Polen.

LINK: Lighedsparaden i Polens hjemmeside

Mere nyt om polakker og Polen på dansk? Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med VISA, MASTER, Mobilepay og andre anerkendte og sikre betalingsformer. Ethvert bidrag vil blive modtaget med glæde og til stor gavn.

1:1 Democracy Day 4 - Tent 2

Julia Maciocha i debat med medlemmer af Europa-Parlamentet i København i forbindelse med Copenhagen 2021. Mødet var arrangeret af EU-kontoret i Danmark i et telt ved Øksnehallen. Se mere fra debatten nederst på siden.