Polsk kok og frihedskæmper med i ny bog om navnet Jensen

    bjarne_jensen_forfatter_bogen_om_jensen_polen_polennu

    Forfatteren til Bogen om Jensen med sin nye bog. Bjarne Jensen kender til polske forhold, og er lejlighedsvis skribent for polennu.dk. Foto: Helene Bagger.


    RY: I ”Bogen om Jensen – en hyldest til et navn” fortæller forfatteren Bjarne Jensen om ting, steder og ikke mindst personer med navnet Jensen. Måske lidt overraskende optræder to polakker i bogen


    Da Grzegorz Stanislaw Tomaszewski voksede op i den polske by Plock, fulgte han ofte i hælene på sin bedstemor, når hun købte ind og stod i køkkenet. Hun lærte ham hemmelighederne bag velsmagende mad. Under Anden Verdenskrig tilsluttede den unge Grzegorz sig partisanbevægelsen og tog dæknavnet ”Georges” efter sit store jazzidol George Scott.

    Fra opstand til Danmark

    Under opstanden i Warszawa i 1944 tog tyskerne Georges Tomaszewski til fange, og han endte efter krigen i Danmark, hvor han blev gift.

    SE BILLEDE
    polennu.dk: Grzegorz Stanislaw.

    Hans danske svigermor Emilie lærte ham at lave dansk oksekødssuppe, kødboller, champignonsuppe og andre retter, og han besluttede at gå i gang med at fremstille færdige middagsretter på dåse, men han manglede penge og produktionsudstyr.
    Han opsøgte alle de kendte danske fødevareproducenter, som lyttede tålmodigt til den håbefulde unge mand med den fikse idé, men det endte altid med et venligt afslag. Langt om længe fandt han i Kødbyen en kompagnon der havde både vovemod og midler: Den farverige slagtermester Hans Jensen.

    En halv million kunder

    Den danske partner skød penge i produktionen, og så skulle de to kompagnoner finde et navn. Hans Jensen foreslog at bruge de to første bogstaver i efternavnene og kalde firmaet for ”JETO”, men Grzegorz Tomaszewski havde en anden ide: Jensen Konserves.
    Selvom det var hans eget navn, rystede slagtermesteren på hovedet på hovedet og sagde: ”Jensen er en massebetegnelse. Vi sælger ikke en dåse.” Men hans makker havde et modargument: ”Enhver, der hedder Jensen, vil mindst én gang købe en dåse, der står Jensen på – og så har vi allerede solgt den første halve million dåser! ”

    Færre hedder Jensen

    Historien bag konservesmærket Jensen og dets polske ophavsmand er med i Bogen om Jensen, skrevet af forfatteren Bjarne Jensen og udgives på Forlaget Turbine fredag. Bjarne Jensen fulgte med en vis uro, hvordan hans gode danske efternavn langsomt, men sikkert blev mindre og mindre udbredt. Han begyndte derfor at samle på historier om ting, steder og ikke mindst personer, der hedder Jensen og på en eller anden måde har gjort sig bemærket.

    – Fra min barndom husker jeg dåserne med Jensen på etiketten, og jeg var sikker på, at den historie skulle med i bogen, siger Bjarne Jensen til polennu.dk.

    I Bogen om Jensen er der også blevet plads til den polske designer, model og yogainstruktør, Agi Jensen, som har giftet sig til sit danske efternavn.

    Polen-kender

    Bjarne Jensen har et indgående kendskab til Polen. Han var en af de drivende kræfter, da polennu.dk gik online for ni år siden, og forfatter Jensen er stadig lejlighedsvis skribent for polennu.dk.
    Bogen udkommer fredag på Forlaget Turbine.

    LÆS MERE
    Eksternt link: Bogen om Jensen