Polsk krigsheltinde bliver hædret efter sin død

  Polsk_krigsheltinde_bliver_hædret_efter_sin_død

  Irena Sendler døde sidste år, 98 år gammel


  The Audrey Hepburn Children’s Fund giver sin humanitære hæderspris til den polske kvinde Irena Sendler, der døde sidste år. Hun reddede 2500 jødiske børn fra dødslejrene.


  Den polske kvinde Irena Sendler blev årets modtager af den humanitære hæderspris, som FNs børneorganisation UNICEF og The Audrey Hepburn Children’s Fund indstiftede i 2004.

  Irena Sendler døde sidste år. Under 2. Verdenskrig fungerede hun som socialarbejder i den jødiske ghetto, som tyskerne oprettede i Warszawa.

  Reddede 2.500 børn

  Irena Sendler var medlem af undergrundsorganisationen “Zegota”. I løbet af krigen lykkedes det hende og en lille gruppe hjælpere at smugle omkring 2.500 jødiske børn ud af ghettoen. De blev anbragt hos polske familer, på børnehjem og i klostre.

  Hendes metode var at bedøve børnene og transportere dem ud af ghettoen i ligposer.

  Fanget og dødsdømt

  Nazisterne opdagede på et tidspunkt hendes forehavende. Hun blev fængslet, tortureret og dømt til døden. Den polske modstandsbevægelse fik hende fri ved hjælp af bestikkelse.

  Efter løsladelse genoptog Irena Sendler straks sit arbejde med at hente børn ud af ghettoen.

  Prisen overrakt i Berlin

  Skuespilleren Audrey Hepburns søn, Sean Hepburn Ferrer, overrakte i Berlin Hædersprisen til den polske ambassadør i Tyskland, som modtog den på vegne af Irena Sendlers familie.