dumpet til prøve 192 gange i Polen
En 50-årig polak har uden held forsøgt at bestå teori-køreprøve 192 gange. Nu kræver flere, at der indføres et maksimum for antallet af gange man må forsøge at få kørekort. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.

WARSZAWA: En 50-årig polak er dumpet 192 gange til teoriprøve for at få kørekort. Polakker består normalt prøven efter to eller tre forsøg.

LÆS  Polakker der vender hjem, skal i karantæne

Dumpet til teori. Når bilister af polsk oprindelse kører dårligt i trafikken, følges det ofte med en kommentar om, at man kan trække sit kørekort i en automat i Polen. Men sådan er det ikke. Det er en 50 år gammel polsk mand et levende bevis på. Han er netop dumpet for 192. gang til en teori-køre prøve. Det har han indtil nu brugt 17 år og cirka 6.000 zloty i gebyrer på.

Dumpet første gang

For at få et kørekort i Polen skal man først bestå en teoretisk del. Når den er bestået, kan man gå videre til den praktiske køreprøve. Mellem 50 og 60 procent af teori-prøverne bestås, men det er 40 procent for den praktiske del. Mange der forsøger at få kørekort i Polen, bliver dumpet til den første prøve. I gennemsnit består polakkerne teoriprøve i andet eller tredje forsøg, viser en opgørelse fra trafikkontrollen WORD, ifølge TVP. De næsthøjeste antal mislykkede forsøg på at bestå en teoriprøve er 113 og 40 forsøg.

De flest beståede teoriprøver er i Lublin, hvor 58,9 procent består i gennemsnit. Lavest er det i Lodz, hvor kun 24,9 procent af prøverne bestås.

Sagen har rejst bekymring i Polen.

– Der skulle være en regel i Polen, der forbyder at gå op til prøve mere end tyve eller tredive gange, siger Stanisław Kobusiewicz, der er kørelærer til TVP.

– Hvis nogen ikke kender færdselsreglerne, skal de ikke køre på gaden. De udgør trods alt en stor fare for andre, siger kørelæreren.

LÆS  Voldsomt uvejr har givet oversvømmelser i syd

Verdensrekord

Selv om 192 forsøg er meget, så er der dog stadig langt for Polen til en verdensrekord i antal dumpet forsøg på en køreprøve. En kvinde i Sydkorea havde i 2009 forsøgt at få kørekort 950 gange, uden succes.

LÆS  Politiet: Fredelig nytårsaften over hele landet

LINK: EU tal over trafikdræbte