Polsk mand er dumpet til teoriprøve 192 gange

Diesel
Prisen for en liter dieselolie er over 8 zloty, og det er ny rekord i Polen. Flere stigninger i benzin- og dieselpriserne ventes. Arkivfoto.

WARSZAWA: En 50-årig polak er dumpet 192 gange til teoriprøve for at få kørekort. Polakker består normalt prøven efter to eller tre forsøg.


Dumpet til teori. Når bilister af polsk oprindelse kører dårligt i trafikken, følges det ofte med en kommentar om, at man kan trække sit kørekort i en automat i Polen. Men sådan er det ikke. Det er en 50 år gammel polsk mand et levende bevis på. Han er netop dumpet for 192. gang til en teori-køre prøve. Det har han indtil nu brugt 17 år og cirka 6.000 zloty i gebyrer på.

Dumpet første gang

For at få et kørekort i Polen skal man først bestå en teoretisk del. Når den er bestået, kan man gå videre til den praktiske køreprøve. Mellem 50 og 60 procent af teori-prøverne bestås, men det er 40 procent for den praktiske del. Mange der forsøger at få kørekort i Polen, bliver dumpet til den første prøve. I gennemsnit består polakkerne teoriprøve i andet eller tredje forsøg, viser en opgørelse fra trafikkontrollen WORD, ifølge TVP. De næsthøjeste antal mislykkede forsøg på at bestå en teoriprøve er 113 og 40 forsøg.

De flest beståede teoriprøver er i Lublin, hvor 58,9 procent består i gennemsnit. Lavest er det i Lodz, hvor kun 24,9 procent af prøverne bestås.

Sagen har rejst bekymring i Polen.

– Der skulle være en regel i Polen, der forbyder at gå op til prøve mere end tyve eller tredive gange, siger Stanisław Kobusiewicz, der er kørelærer til TVP.

– Hvis nogen ikke kender færdselsreglerne, skal de ikke køre på gaden. De udgør trods alt en stor fare for andre, siger kørelæreren.

Verdensrekord

Selv om 192 forsøg er meget, så er der dog stadig langt for Polen til en verdensrekord i antal dumpet forsøg på en køreprøve. En kvinde i Sydkorea havde i 2009 forsøgt at få kørekort 950 gange, uden succes.

LINK: EU tal over trafikdræbte