Polsk prisvindende dokumentarfilm får dansk premiere

  anna_zamecka

  Den polske instruktør, manuskriptforfatter og producer Anna Zamecka, har allerede høstet store priser for sin debut dokumentarfilm Communion. Filmen er nomineret til Europas bedste dokumentar, og får premiere i Grand Teatret den 29. november. Foto: PISF/Polens Filminstitut.


  KØBENHAVN: Den polske debutfilm Communion er nomineret som Europas bedste dokumentar, og får dansk premiere i Grand Teatret.


  Den prisbelønnede dokumentarfilm Communion blev i denne måned nomineret som bedste europæiske dokumentarfilm af European Film Academy 2017, og den 9. december afgør filmbranchen om den vinder prisen. Men allerede den 29. november får filmen dansk premiere i Grand Teatret i København.

  LÆS MERE
  Grand Teatret: Filmen Communion

  Studeret i Danmark

  Det er debutfilm af den polske instruktør, manuskriptforfatter og producer Anna Zamecka, der blandt andet er uddannet i Danmark. Hun har studeret journalistik, antropologi, og fotografi i Warszawa og København. Hendes film Communion (2016), der nu kan ses i København, har vundet en række priser. Blandt andet Critic’s Week Award ved Locarno Film Festival og det Polske Film Akademis EAGLE Award 2017.

  Carl Th. Dreyer

  Da Anna Zamecka var i Danmark studerede hun antropologi ved Københavns Universitet. Hendes store filmforbillede er danske Carl Th. Dreyer.

  Anmeldelse

  polennu.dk har spurgt den dansk-polske filmproducer og filmekspert Ole Wendorff-Østergaard om hans mening om filmen, og han ryster ikke på hånden i sin vurdering:

  Communion er en fantastisk film, lad mig slå det fast med det samme. Instruktøren Anna Zamecka har allerede fået stor ros og vundet mange priser for sin debutfilm. Kronen på værket, indtil nu, var nomineringen til årets European Film Academy Awards, hvor filmen er nomineret i kategorien bedste dokumentarfilm.

  Den 9. december afsløres det om hele branchen også synes det er den bedste film, men du behøver ikke vente helt så længe for at lave din egen bedømmelse. For Communion har nemlig premiere i Grand Teatret i København den 29. november.

  Og lad mig bare melde klart ud; det her er en anbefaling. Jeg har fulgt filmens tilblivelse, og jeg har flere gange set godbidder i klipperummet undervejs sammen med instruktøren. Og her er virkelig tale om filmiske godbidder i form af en stærk hovedkarakter med virkelige problemer som skal løses.

  Ola er 14 år gammel og passer sin søde uduelige alkoholiserede far, sin autistiske bror og hendes mor er for længst flyttet hjemmefra, men spøger en del i baggrunden. Ola lever i et spinkelt håb om af bringe sin mor hjem og samle familien, det er den kamp vi følger igennem filmen. Hendes 13-årige bror Nikodems katolske konfirmation (Communion) er det påskud som Ola har brug for til at samle familien. Hun er primus motor i at planlægge festlighederne, samle familien og få lært hendes autistiske bror konfirmandforberedelsen så præsten vil lade ham velsigne og den store dag kan oprinde.

  Men socialhjælpen banker på døren og skolen stiller spørgsmål. Så inden Ola kan opfylde sin drøm bliver hun kaste sig ud i et crash course i voksenlivets vanskeligheder som de fleste 14- årige heldigvis er foruden.

  Det lyder som en hård film at komme igennem hvis Instruktøren havde valgt en vinkel med ofre, men gennem Anna Zemeckas øjne er Ola og Nikodem ikke ofre men to søskende som kæmper for den kærlighed og identitet som vi alle søger. Det er enormt inspirerende og stærkt at være vidne til og en film som sætter sig godt både i hjertet og øjenkrogen.

  Gorący polecam, eller på dansk de varmeste anbefalinger til Communion.

  Ole Wendorff-Østergaard

  SE TRAILER
  Film: Communion (2016)

  Filmen får premiere i Danmark den 29. november i Grand Teatret i København.

  KØB BILLET
  Grand Teatret: Adgang til premiere 29. november