Polsk topøkonom advarer om magre år i Polen

  Krzysztof-Rybinski

  Krzysztof Rybinski forudser store problemer for den polske økonomi i 2013. Han var vicedirektør for Nationalbanken i Polen fra 2004 til 2008. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Den polske top-økonom Krzysztof Rybinski, der er kendt for dystre forudsigelser, opfordrer polakkerne til at spare op til magre år.


  Den polske top-økonom Krzysztof Rybinski, der af nogle betegnes som den “mørke profet”, advarer nu polakkerne om, at de skal spare mere op til de meget magre år, der venter.

  Vice-nationalbankchef

  Rybinski var vicedirektør i den polske nationalbank i perioden fra 2004 til 2008, og han har forudsagt, at 2013 bliver et hårdt år for mange polakker, hvis økonomiske situation bliver forværret.

  Ingen opsparing

  – Grundlaget for en bæredygtig økonomisk udvikling er investeringer og opsparing. Polen har en meget lav opsparing, siger Rybinski til netmediet natemat.pl.

  – Jeg foreslår en ændring i livsstilen. Gem, spar op. Der kommer lønstigninger næste år, men priserne for elektricitet, gas, renovationsafgifter stiger også, siger han.

  Færre EU tilskud

  – Tingene vil ændre sig. I de senere år har vi baseret vores økonomi på EU-midler. Polen har været en stor byggeplads, og vi var i stand til at få vækst, takket være tilskud fra EU. Nu er det overstået. Finansieringen vil forsvinde, og vi får et problem. Hertil kommer, at vi i løbet af de seneste fire år har haft en meget uansvarlig finanspolitik. Vi har ingen opsparing. Næste år vil den økonomiske vækst skifte til stagnation endda til recession, lyder advarslerne fra Rybinski.

  Græsk krise

  Rybinski forudså også den græske krise, men han erkender i dag, at han ikke havde forstillet sig, at det ville blive så slemt med den græske økonomi, som virkeligheden nu viser.