Polsk triumf ved filmfestivalen i Venedig

  michal

  De polske instruktører Elwira Niewira og Piotr Rosolowski tager imod hovedprisen for Bedste Dokumentar på årets Filmfestival i Venedig. Foto: Getty Images.


  VENEDIG: Den polskinstruerede dokumentarfilm Prinsen og Ånden tog prisen for bedste dokumentar på den nyligt overståede filmfestival i Venedig


  Det er polske Elwira Niewira og Piotr Rosolowski der har instrueret den nyligt hædrede Prinsen og Ånden. Dokumentaren lader os komme helt tæt på Michal Waszynski, en af Polens mest fremtrædende skikkelser i filmverdenen i det 20. århundrede.

  37 film

  Michal Waszynski var en særdeles flittig filminstruktør og i årene fra 1930 til 1940 stod han bag 37 ud af de i alt 147 film der blev produceret i Polen, det vil sige næsten hver fjerde.

  Særligt kendt er han dog for filmen Ånden (The Dybbuk, red.) som foregår på det jødiske sprog yiddish og som i dag betragtes som et vidnesbyrd om det rige jødiske kulturliv som blomstrede i østeuropa før Holocaust.

  Fakta og fiktion

  Michal Waszynski er kendt for at have været en kamæleon som havde svært ved at skelne fakta fra fiktion og som gennem sit liv ikke bare ændrede navn, titel og religion mange gange, men som også var berømt og berygtet for løbende at forsøge at gendigte hele sin livshistorie på ny.

  Dokumentaren følger den polske filmskaber Waszynskis foranderlige liv der bringer ham fra Polen, Ukraine og til USA og videre til Italien, Israel og Spanien, i et forsøg på at finde frem til hvorfra hans trang til at genopfinde sig selv igen og igen stammede fra.

  Screeningen ved filmfestivalen i Venedig var samtidig filmens verdenspremiere.