Polsk viceudenrigsminister solgte visa til immigranter

Visumforbud russiske statsborgere
Kaczynski-regeringen solgte visa for mellem 25.000 og 40.000 zloty. Viceudenrigsministers assistent og fem andre er anholdt i sagen, der gør Polen til det land der har givet flest opholds- og arbejdstilladelser til mennesker fra Asien og Afrika. Arkivfoto.

WARSZAWA: En nu tidligere polsk viceudenrigsminister og hans stab solgte visa til immigranter fra Afrika og Asien. Nye afsløringer presser regeringen.


Solgte visa: En tidligere polsk viceudenrigsminister, Piotr Wawrzyk, der blev fyret i august, er nu afsløret i en pinlig sag om salg af visa til EU og USA. Den tidligere minister i den siddende regering, solgte sammen med sine medarbejdere adgang til EU og USA for mellem 25.000 og 40.000 zloty stykket. Onet.pl og Politico skriver, at der er tale om flere hundrede tusinde solgte midlertidige arbejdstilladelser.

Assistent anholdt

Allerede i april blev viceministerens assistent anholdt for salg af visa. Men sagen har været mørkelagt af myndighederne, selv om det var bevist, at han havde solgt visa til immigranter fra Asien og Afrika. I alt er seks personer anholdt i sagen, skriver onet.pl.

Da viceudenrigsminister Piotr Wawrzyk blev fyret den 31. august, oplyste regeringslederen at det var manglende evne til samarbejde, der var baggrund for fyringen. Han kom heller ikke med på regeringspartiets valgliste til valget i oktober. Men nu rulles baggrunden for fyringen op, og den kan blive et meget stort problem for regeringen.

Solgte visa – et problem for regering

Det er en tikkende bombe for Jaroslaw Kaczynski og Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) forud for parlamentsvalget den 15. oktober. PiS betegner sig selv, som et sikkert værn mod indvandring fra Afrika og Asien, og muslimske lande generelt. Regeringen har også sendt flere tusinde soldater mod grænsen fra Belarus, hvor de russiske myndigheder arrangere illegal indvandring til EU. Men nu viser det sig, at regeringen selv har tjent penge på at udstede falske indrejsedokumenter til folk fra de nævnte lande. Paradoksalt er det også, at regeringen vil gennemføre en folkeafstemning, hvor EU udråbes som årsagen til de mange immigranter og flygtninge fra lande i Afrika og Asien. Men det er Kaczynski-regeringen der står bag den største import af folk fra de nævnte områder.

Oppositionsleder spøger

Formanden for det største oppositionsparti Donald Tusk, Borgernes Platform, skrev efter afsløringerne i et tweet.

– Ved du, hvem i Europa der får flest muslimske immigranter ind? Det gør den regering, der skræmmer os med dem: nemlig PiS-regeringen, skrev Donald Tusk.

Kræver parlamentet indkaldt

– Polakker skal kende sandheden om den gigantiske visum-skandale. Vi opfordrer til at parlamentet indkaldes ekstraordinært, så udenrigsministeren kan forklare denne skandaløse praksis. PiS, skal ikke kunne dække over skandalen med propaganda, skrev lederen af det polske bondeparti Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, PSL.

Kræver statsministeren afgang

-Det er en rystende nyhed. Udenrigsminister Zbigniew Rau bør træde tilbage med det samme. Præsident Andrzej Duda bør omgående give en forklaring, skrev Tomasz Trela ​​fra Venstre (Lewica).

Kommentator Bertold Kittel fra TVN24 mener, at sagen bør få statsministeren til at træde tilbage.

(Fortsættes under)

Pres fra EU og USA

Det er Polens anti-korruptionsenhed, CBA, der har undersøgt sagen. Det er sket efter pres fra EU-lande og USA, fordi der blev udstedt rekordmange arbejdstilladelser.

I 2021 udstedte Polen næsten 970.000 såkaldte “første opholdstilladelser”, det er en tredjedel af det samlede antal tilladelser der bliver givet i EU, ifølge Eurostat. Polen har endnu ikke indsendt tallene for 2022 til EU.