Polske dagblade oplever en markant tilbagegang. Mest populære er tabloid-aviserne i Polen. Foto: Martin Bager, polennu.dk.


WARSZAWA: Polske dagblade havde en trist rekord i oplagstallene for oktober, oplyser den officielle polske oplags- og distributions kontrol.


Det er kendt viden, at de polske dagblade har svære kår, og at både annoncører og læserne svigter. Den samme udvikling oplever man i Danmark.

Men faldet er langt mere drastisk end ventet i seneste officielle opgørelse.

Rekord-tal

De polske dagblade har nemlig oplevet en rekordstor tilbagegang. Gazeta Wyborcza, oplevede en nedgang på 12 procent i oktober, så det gennemsnitlige daglige oplag var 334.193 eksemplarer.

Dagbladet Rzeczpospolita, der udgives af Presspublike, havde en tilbagegang på 13 procent, og endte i oktober på et gennemsnitligt dagligt oplag på 116.453 eksemplarer.

Ny med succes

Dagbladet Dziennik Gazeta Prawna, som begyndte udgivelsen i september, har også oplevet en mindre tilbagegang. Det daglige gennemsnitsoplag var i oktober på 107.813 eksemplarer i oktober, mod 116.568 i september.

Tabloid avis topper

Polens største dagblad er fortsat Fakt, der ejers af Springer-koncernen, med et dagligt oplag på 457.062. Fakt har kun oplevet en tilbagegang på 4 procent.

Den største tabloid konkurrent til Fakt er Super Express, havde en nedgang på 5 procent, og har nu et dagligt gennemsnitligt oplag på 187.980.

Nettet topper

Polakkerne søger, i lighed med danskerne, i stadig stigende grad deres nyheder på internettet, og det skønnes af polske medieeksperter at være den væsentligste årsag til avisernes tilbagegang.