Polske film-dage i Aarhus under EM 2014 håndbold

  02_Oksana_Terefenko,_OLENA,_fot

  En scene fra den polske kortfilm Olena, der har fået prisen som bedste kortfilm i Cannes. Filmen er en afgangsprøve fra filmskolen i Gdynia. Olena vises gratis i POLEN I AARHUS, Frederiksgade 50 – i aften klokken 19. Foto: S. Witek.


  AARHUS: Det polske herrehåndbold landshold er rykket ind i Danmarks næststørste by, men det er polske film også.


  Det er ikke kun når der kæmpes i NRGI Arena i Aarhus om vejen til finalerne ved EM i herrehåndbold, der er polsk dominans i byen. Hver dag under europamesterskaberne, vises der nemlig film i pop-up biografen i Frederiksgade 50, som er en del af POLEN I AARHUS under EM i håndbold.

  Polske kvalitetsfilm

  POLEN I AARHUS biografen er det første resultat af et nyt dansk-polsk filmsamarbejde mellem danske filmfolk, det polske filminstitut, Gdynia Filmfestival (Polens største) og Gdynia Filmskole. Koordinationen varetages af polennu.dk’s Maja Giannoccaro, der også står bag biografen i Aarhus.

  – Vi viser tre film hver dag, som det polske filminstitut og filmskolen i Gdynia har været så venlige at stille til rådighed for POLEN I AARHUS, siger Maja Giannoccaro.

  I dag vises følgende film i biografen som er en del af POLEN I AARHUS, der også omfatter en stand i Ridehuset under Aarhus Kommunes håndboldfest, hvor kampe vises på storskærm. Derudover består POLEN I AARHUS af et showroom i Frederiksgade 78.

  Program tirsdag

  14.00
  THE OFFSIDERS (Boisko bezdomnych) (2008)
  Historien om en mand, der på grund af en række skæbnesvangre tilfældigheder ender som hjemløs, men finder ny mening i livet, da han samler og træner et fodboldhold med andre i samme situation. Hans hold af hjemløse mænd vil gå hele vejen for at vinde verdensmesterskaberne i gadefodbold – og det vil ændre deres liv for altid.

  Instruktion: Kasia Adamik
  Manuskript: Przemysław Nowakowski.123 min.

  LÆS MERE
  Eksternt link: Om filmen

  kl.16.30
  NICOLAUS’ STAR (Gwiazda Kopernika) (2009)
  Købmandssønnen Nicolaus Kopernikus fra Torun var en opvakt ti-årig, da den hollandske astronom Paul van der Volder tændte hans interesse for stjernerne. Denne astrologiske charlatan dukkede igen op i Nicolaus’ liv, da han studerede på Jagiellonian Universitetet. En kamp om Kopernicus’ sjæl brød ud mellem lærere på universiteter og Van der Volder. Hos Kopernicus skabte det spørgsmål og rejste tvivl, som blev grundlaget for hans opdagelse, der ændrede verden. Den animerede historie om Kopernicus’ liv beskriver datidens modsætningsfyldte, akademiske atmosfære.

  Instruktion og manuskript: Zdzislaw Kudla og Andrzej Orzechowski
  135 min.

  LÆS MERE
  Eksternt link: Mere om filmen

  kl.19.00
  OLENA (2013)
  To ukrainere, Olena og Dima, rejser til Sverige. Dimas pung med hendes pas bliver stjålet i et polsk tog. Tyven smider det ud ad vinduet. De må finde det, inden færgen sejler. Det viser sig undervejs, hvad der var den egentlige årsag til turen. Den har vundet det sidste Cannes pris som den bedste kort film. Olena er hendes afgangsfilm fra filmskolen i Gdynia.

  Instruktion og manuskript: Elzbieta Benkowska; 15 min.