Polske kandidater vil føre valgkamp i England

  Grzegorz Napieralski fra den demokratiske venstre-alliance – SLD – er en af de præsidentkandidater, der planlægger valgmøder i England, Arkivfoto.


  LONDON: Bronislaw Komorowski og flere andre præsidentkandidater satser på stemmer fra polakker i udlandet. Jaroslaw Kaczynski bliver i Polen.


  Kandidaten for regeringspartiet Borgernes Platform (PO) Bronoslaw Komorowski planlægger en tur til London i forbindelse med valgkampen til det polske præsidentvalg 20. juni.

  Partiet håber at kunne få stemmer til valget, fra de mange polakker der bor og arbejder i England.

  Succes i 2007

  I forbindelse med parlamentsvalget i 2007 førte Borgernes Platform også valgkampagne på de britiske øer.
  Partiet fik en klar majoritet af brevstemmerne fra de polske vælgere på øerne.

  Også til Irland og Tyskland

  Bronislaw Komorowski overvejer desuden at besøge Irland og Tyskland i forbindelse med kampagnen.

  Ifølge Polskie Radio planlægger Grzegorz Napieralski fra SLD og Waldemar Pawlak fra partiet PSL også at holde valgmøder i England.

  Kaczynski har kvindetække

  Jaroslaw Kaczynski fra oppositionspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) har derimod meddelt, at kampagnen efter hans mening er for kort til at rejse ud af landet for at føre valgkamp.

  En ny meningsmåling viser, at Jaroslaw Kaczynski ser ud til at klare sig godt blandt kvinderne i Polen. 61 procent af de kvindelige vælgere siger, de vil stemme på kandidaten fra Lov og Retfærdighedspartiet.

  Valgkommission udelukker kandidat

  Ti kandidater nåede at samle de 100.000 underskrifter, som er nødvendige for at stille op til valget.

  Den nationale valgkommision udelukkede igår Andrzej Lepper fra partiet Selvforsvar, fordi han i 2001 fik en dom for bagvaskelse af en række polske politikere, blandt andet den nuværende premierminister, Donald Tusk.

  Af og på listen

  Valgmyndigheden fjernede Lepper fra listen til præsidentvalget, men da han protesterede og ankede afgørelsen, var kommissionen nød til at sætte ham på listen igen, indtil der er faldet dom i ankesagen. Det ventes at ske allerede torsdag.

  Lige nu er der formelt ti kandidater til det polske præsidentvalg, men inden ugen er omme vil der formentlig kun være ni.