Polske kulminer skovler penge ind til staten

Polen_privatiserer_kulminer
Det går godt for de polske kulminer. Tal for det første halve år af i år, viser at milliardunderskud er vendt til milliardoverskud. Arkivfoto.

WARSZAWA: Polske kulminer skovler penge ind til ejerne, den polske stat. Energiprisernes himmelflugt har også ramt det polske kul.


De polske kulminer har givet et overskud på 5 milliarder zloty, i årets første halvår. I første halvår af 2021 var resultatet en underskud på 1,5 milliarder zloty. Det er Ruslands angreb på Ukraine, og krigens følger, der nu har styrket den polske kulmineindustri.

Officielle tal fra ARP viser, at sektoren i de første seks måneder omsatte for 25,9 milliarder zloty, mens det i samme periode sidste år var på 13,1 milliarder zloty, oplyser det regeringskontrollerede nyhedsbureau PAP.

I første halvår sidste år betalte kunderne i gennemsnit 388,05 zloty for et tons kul hos de polske kulminer, mens gennemsnittet i første halvår af i år var på 2.632,10 zloty for et tons.

Statens kulminer

Det statsejede kulselskab Jastrzębska Spółka Węglowa (JSW) offentliggjorde sit resultat for første halvår. Trods et fald i produktionen på næsten 10 procent, så sluttede den statsejede koncern de første seks måneder i år af med et overskud på 4,2 milliarder zloty. Det er ikke meddelt, om det store overskud betyder en reduktion af priserne, som den polske regering har krævet at EU gør med energi til Polen.

70 procent af elforbruget i Polen kommer fra kul.

 

polennu.dk har ikke bygget en betalingsmur. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00.