Polske kvinder skal vælge karriere frem for familien

  Ny_radiostation_på_vej_i_Polen_for_det_tyske_mindretal_1

  En ny undersøgelse vender op og ned på tidligere undersøgelser om familie og job i Polen. Arkivfoto.


  WARSZAWA: To ud af tre polakker mener, at kvinder har fuld ret til at vælge karrieren, selvom det vil gå ud over deres tid til familien.


  64 procent af polakker over 15 år mener, at kvinder har ret til at vælge karrieren frem for familien. Det viser en ny undersøgelse fra TNS Polska, der er lavet i januar 2014, skriver dagbladet Gazeta Wyborcza.

  Ændret syn på kønsroller

  For tyve år siden, da samme undersøgelse med gennemført, mente kun 46 procent, at kvinder havde fuld ret til at vælge karrieren.

  Da undersøgelsen blev gennemført i 1994 mente 50 procent af de adspurgte, at kvinder først og fremmest burde vælge rollen som hustru og mor. Ved dette års undersøgelse var kun 31 procent af den holdning.

  Solidarisk fordeling af husarbejde

  Både i 1994 og i 2014 mente et flertal af de adspurgte polakker, at det er vigtigt, at husarbejdet deles solidarisk uden nogen kønsopdeling af arbejdsopgaverne.

  Andelen er faldet i perioden, da 67 procent gik ind for en solidarisk fordeling i 1994, mens kun 57 procent gik ind for en solidarisk fordeling i 2014.

  Samtidig er andelen af polakker, der mener at husarbejdet i praksis er opdelt i kvinde-opgaver og mande-opgaver steget fra 30 procent til 40 procent fra 1994 til 2014.

  Muligt at forene karriere og familie

  Kvinder tror i højere grad end mænd på, at det er muligt at forene et lykkeligt familieliv med en succesfuld karriere ifølge dette års undersøgelse.

  75 procent af kvinderne mener, at det er muligt, mens kun 66 procent af mændene mente, at det var muligt at få et lykkeligt familieliv uden at give afkald på at gøre karriere.

  Holdningerne til, om det er muligt at forene familie og karriere har ikke ændret sig meget de sidste tyve år. Samlet set mente 71 procent, at det var muligt i 2014, mens tallet var 76 procent i 1994.