Polske kvinder trodser corona med abort-protester

nytårsaften politi
Partiformand Jaroslaw Kaczynski har fået politibeskyttelse for millioner foran sit private hjem, betalt af de polske skatteydere. Det viser en afsløring i det polske medie Super Express. Arkivfoto.

WARSZAWA: Der er lige nu demonstrationer i mange polske byer. Stemning er hadsk, og de polske kvinder – og mænd – trodser alle corona-regler for abort-sagen.


Tusindvis af polakker er på gaderne i Polen. Protesterne over det nye ”abort-forbud” er omfattende, og i mange polske byer har politiet mere end travlt. Selv om Polen i dag blev til rød corona-zone med nye restriktioner, så er det tydeligt at det er polakkerne fløjtende ligeglade med. De ved godt, at regeringen har planlagt forbuddet, til et tidspunkt midt i corona-krisen, som skulle gøre det umuligt for polakkerne at demonstrere. Men her har hjernen bag abortloven, Jaroslaw Kaczynski, forregnet sig.

60 polske byer

I Wroclaw var der midt på aftenen over to-tusinde samlet på byens torv, hvor politiet fra højttalere advarer deltagerne om at holde afstand og bruge mundbind. Men det preller af på polakkerne, og flere og flere samles i byen time for time. I Krakow meldes om lignende episoder med et stort antal deltagere, og det samme i Poznan og Szczecin. I alt skønnes det, at der er optøjer i 60 polske byer fredag aften.

I Warszawa var der tidligt på aftenen allerede samlet over 10.000 mennesker foran Kaczynskis hus, og optoget er nu kommet til områderne omkring Kulturpaladset, som nu er blokeret for trafik af vrede polakker.

Donald Tusk: Kynisk

– At smide emnet abort ind og holde en pseudo-rettergang om det midt i, at en global pandemi raser, er mere end kynisk. Det her er politiske skurkes værk, sagde tidligere polsk statsminister og indtil for nylig formand for Det Europæiske Råd Donald Tusk, skriver danske Sex og Samfund.

Generalsekretær Bjarne B. Christensen i Sex & Samfund mener, at både Danmark og EU skal reagere på det, der lige nu sker i Polen:

– Vi opfordrer kraftigt Danmark og EU til at reagere skarpt og fordømme denne lovgivning, der går direkte mod basale menneskerettigheder, der beskytter kvinders liv, helbred og ret til at bestemme over egen krop, siger generalsekretæren.

LÆS MERE: Voldelige sammenstød efter dom over abort

Selv om der tidligere har været store demonstrationer i Polen, så virker polakker meget vrede denne gang, og politiet tøver med at håndhæve loven. Situationen er anspændt, og polennu.dk følger den natten igennem.

Mere nyt fra Polen? Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00 – Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.