Polske nationalister gik amok på fridag

  Polen_politi_Warszawa_Martin_Bager_0

  Foto: Martin Bager, polennu.dk


  WARSZAWA: Polske ultra-højre nationalister gik amok på den vigtigste polske nationaldag mandag.


  Polens udenrigsministerium undskylder overfor Rusland, efter at polske nationalister mandag satte ild til et vagtskur ved den russiske ambassade, der også blev angrebet med sten og nødraketter. Det var udbrydere fra en højreekstremistiske ungdomsdemonstration der gik amok.

  Undskyld, Rusland

  – Der er ingen undskyldning for hooliganisme, det er en krænkelse af konventionerne, siger udenrigsministeriets talsmand Marcin Wojciechowski.

  10.000 gik egne veje

  Efter de officielle optog med deltagelse af blandt andet den polske præsident Bronislaw Komorowski, begyndte et stærkt nationalistisk optog – March for Frihed – med deltagelse af 10.000 polakker. Da demonstranterne senere gik til angreb på politiet med flasker og nødblus, skred politiet til handling. Demonstrationen blev stoppet og 12 blev anholdt.

  Vil bryde loven

  Talsmanden for ONR, der stod bag demonstrationen, Artur Zawisza, ville ikke acceptere at politiet forbød demonstrationen og opfordrede i Polsk Radio, deltagerne til at fortsætte.

  – Vi har at gøre med en gruppe på flere hundrede mennesker, der er opsat på at bryde loven, sagde politiets talsmand Mariusz Sokolowski.

  Fem betjente blev kvæstet ved mandagens optøjer.