Polske politikere kan nu holde ekstra indtægter hemmelige

Den ungarske regeringschef Viktor Orban i Warszawa til møde med statsminister Mateusz Morawiecki forud for EU-topmødet sidste år. Den magtfulde partiformand for regeringspartiet, Jaroslaw Kaczynski deltog også. Arkivfoto.

WARSZAWA: Medlemmer af det polske parlament, har fået besked på at de ikke længere skal indsende oplysninger om ekstraindtægter.


Medlemmer af Sejmen har netop fået besked på, at de ikke skal oplyse ekstraindtægter og bijob i dette kalenderår. Det skriver dagbladet Gazeta Wyborcza. Beslutning skulle ifølge brevet været truffet for otte måneder siden af parlamentets ledelse. Sejmen kontrolleres af regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS).

Oppositionen er bekymret for den nye regel, som åbner for misbrug og interessekonflikter, og som gør lovgivningsarbejdet mindre transparent.

“Penge til dig selv”

Medlem af parlamentet for oppositionskoalitionen KO, Monika Wielichowska, ringede til afsenderen, og spurgte hvad henvendelsen gik ud på. Medlemmet fortæller til Gazeta Wyborcza, at hun fik oplyst, at ændringen er gavnlig for parlamentsmedlemmerne, da “du får mulighed for at tjene nogle penge til dig selv”.

Hjælp til partimedlemmer?

Flere medlemmer af parlamentet mistænker regeringspartiet for at ville skjule nogle skandalesager med deres egne medlemmer. Medlemmerne af senatet for regeringspartiet Stanisław Karczewski og Margareta Budner, er mistænkt for at have modtaget henholdsvis 400.000 zloty og 1,2 millioner zloty for noget arbejde, de har påtaget sig udover deres fuldtidsjob i parlamentet.

Der foreligger ikke nogen forklaring fra Sejmen på, hvorfor reglen er blevet indført.

Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.