Polske regioner kræver erstatning efter fiskedød

Polske regioner Oder-floden
Regionsformanden i Vestpommern, Olgierd Geblewicz, der selv er aktiv sejlsportsmand, kræver at regeringen i Warszawa gør det muligt at give erstatning til de mange fiskere og andre, der lider økonomiske tab under forureningen og fiskedøden. Privatfoto.

SZCZECIN: Polske regioner kræver særlov eller ret til at udbetale erstatninger, efter den omfattende fiskedød i Oder-floden.


Flere polske regioner kræver nu handling fra centralregeringen i Warszawa. I Vestpommern har regionsformand Olgierd Geblewicz appelleret til regeringen om at erklære undtagelsestilstand i 30 dage. Det er en mulighed regeringen har under naturkatastrofer. Et tilsvarende krav er kommet fra Lubuskie-regionen i den forgangne uge.

Med en ”naturkatastrofe-erklæring” fra Warszawa, kan der udbetales kompensation til virksomheder og fiskere. De har lidt og lyder store tab hver dag på grund af forureningen. Hvis ikke regeringen vil trække naturkatastrofe kortet, så foreslår regionsformand Olgierd Geblewicz, at der indføres en særlov, som kan løse problemerne.

Kræver erstatning

Det polske lystfiskerforbund har meddelt, at de vil kræve erstatning for tab som følge af forureningen af Oder-floden. Det er højsæson for fiskeri, og derfor står mange med store tab som resultat af restriktioner, og de mere end 100 tons døde fisk i Oder-floden. Efter forbundets opfattelse, er det manglende kompetence og interesse fra statens side repræsenteret af Polsk Vand (nationale polske vandforsyningsselskab, red.) – der er den indirekte årsag til katastrofen.

Årsag uafklaret

Det er stadig uklart, hvad der forårsagede forgiftningen. De første døde fisk i Oder blev observeret nær Olawa i slutningen af ​​juli. Undersøgelsen fortsætter, og Polens miljøminister mener det er alger. Det afvises dog af flere førende eksperter, da i fald der var tale om alger, så ville større dele af Oder-floden være blevet ramt. Mistanken retter sig mod de statsejede miner langs floden, hvor minevand med salte udledes fra. Der er forskellige forlydende fra Tyskland og Polen på området, og seneste har den polske miljøminister Anna Moskwa beskyldt Tyskland, for at videregive falske oplysninger om forureningen.

Polske regioner giver restriktioner

Regionsformanden i Vestpommern, Olgierd Geblewicz har indført forbud mod lystfiskeri på Oder-floden ved Szczecin frem til den 30. september.

polennu.dk har ingen betalingsmur. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00.  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.