Polske traditioner gør polakkerne stolte

  Polakkerne er stolte af de polske traditioner, gæstfrihed og Polens internationale rolle for udbredelse af demokrati og frihed mod øst. Men politikere og fodboldledere har polakkerne ikke meget til overs for. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Polens køkken, gæstfrihed og støtte til nabolandene gør polakkerne stolte, mens de polske politikere, vejene og fodboldledere gør polakkerne flove.


  Polakkerne er stolte af de polske traditioner. Ikke mindst det polske køkken, skriver det polske ugeblad Przekroj på baggrund af en ny undersøgelse.

  Stolt køkken

  Den traditionelle polske mad med svinekoteletter, melboller og fåreost hører til de retter som polakkerne er mest stolte af. Ikke mindre end 90 procent af de adspurgte fremhæver den polske mad, som gør dem stolte.

  Gæstfrihed og nabohjælp

  Udover maden, er polakkerne stolte af deres gæstfrihed, og ikke mindst til Polens rolle i kommunismens kollaps. Polakkerne er også stolte, af deres lands aktuelle støtte til demokratiske forandringer i nabolandene Ukraine og Hviderusland.

  Polakker også flove

  Men det er langt fra alting at polakkerne er stolte over. De polske politikere og fodboldledere i Polen er polakkerne til gengæld trætte af, skriver Przekroj. Hovedårsagen er de korruptionssager der igen og igen kommer frem i lyset, ikke mindst indenfor polske fodbold. Også de polske veje får polakkerne til at rødme, hedder det i ugebladet.

  Sprog og fremmed

  Polakkerne skammer sig også over en stadig stigende intolerance over for udlændinge og polakkernes beskedne kundskab til fremmed sprog.

  Endelig viser rundspørgen, at mange polakker synes at deres landsmænd er alt for passive i deres fritid.