Præsident: Appel om bredt samarbejde midt i krisen

Samarbejde præsident
Polens præsident Andrzej Duda sagde i sin årlige nytårstale, at de polske politikere bliver nødt til at samarbejde og finde løsninger sammen, selv om 2023 er et valgår. Foto: Marek Borawski, KPRM.

WARSZAWA: Polens præsident kom med en appel om bredt samarbejde, midt i den værste krise siden afslutningen af Anden Verdenskrig.


Den polske præsident Andrzej Duda opfordrede i sin nytårstale til et bredt samarbejde hen over midten i polsk politik om den nationale sikkerhed. Ikke mindst på grund af krigen i Ukraine.

Samarbejde midt i krisen

– Vi lever i farlige tider – en fuldskala krig er på vej ved vores østlige grænse. Europa har ikke set en sådan krise siden slutningen af ​​Anden Verdenskrig. Ruslands brutale aggression mod et uafhængigt og demokratisk Ukraine har medført død, ødelæggelser og lidelser, sagde Duda.

– Den imperialistiske politik der føres af Vladimir Putins Rusland og Kremls barbariske aggressioner, påvirker også Polen direkte gennem energikrisen, stigende priser, den generelle økonomiske afmatning og usikkerhed om, hvad morgendagen vil bringe.

– Trods denne usikkerhed, de mange udfordringer og problemer, så har vi – det polske folk – åbnet vores hjerter og hjem for vores naboer i nød. Vi lod os ikke splitte. Vi bukkede ikke under for den russiske propaganda og desinformation, sagde præsidenten blandt andet.

(Artiklen fortsættes under)

Orędzie Prezydenta RP Andrzeja Dudy

Sammenhold trods valg

Duda advarede politikerne forud for det kommende valg, der skal holdes senest 5. november.

– Derfor vil jeg allerede nu, appellerer til hele det politiske landskab, om at hæve sig over politiske særinteresser i spørgsmål, der har at gøre med det polske folks sikkerhed. Vi må holde disse spørgsmål ude fra snævre partipolitiske interesser, sagde Duda. Han opfordrede også til, som han tidligere havde foreslået, at der blev fundet en løsning med EU, der holder penge tilbage til Polen blandt andet for brud på retsstaten.

– Vi kan få succes i 2023, men vi skal samarbejde, sagde den polske præsident Andrzej Duda i sin årlige nytårstale nytårsaften.