Præsident: Energisikkerheden lige så vigtig som klimaet

Præsident klimatopmøde COP-27
Polens præsident Andrzej Duda på COP-27 klimatopmødet i Egypten. Han advarede om den nye energikrise, efter Ruslands krig mod Ukraine blev indledt, og om den forestående vinter. Foto: Jakub Szymczuk, KPRM.

SHARM-EL-SHEIKH: Polens præsident Andrzej Duda siger på COP-27 topmødet, at energisikkerheden er lige så vigtig som klimaet.


Polens præsident Andrzej Duda deltog i COP-27 klimatopmødet i Egypten ved åbningen søndag, skriver det regeringskontrollerede nyhedsbureau PAP.

På et pressemøde sagde Duda, at mens verden søgte et skifte til vedvarende energikilder, har den internationale situation ændret sig dramatisk. Og med energipriser der er steget voldsomt.

– Bortset fra klimabeskyttelse, så er den vigtigste udfordring for mange lande energisikkerheden. Det gælder især i vintersæsonen, hvor folk får brug for at opvarme deres hjem. Det gælder mange lande i Europa, og det gælder Polen, sagde den polske præsident.

– Det er Ruslands krig mod Ukraine, den er helt uberettiget og kriminel, og det har betydet en gigantisk turbulens på energimarkedet, sagde præsidenten bl.a. på et pressemøde.

Præsident: Humanitær krise

– I dag bliver Ukraines kraftværker og anden energiinfrastruktur bombet – og hvorfor? For at skabe en krise, også en humanitær krise, for at udløse endnu en bølge af folk der flygter fra Ukraine til Polen, og til andre lande i Vesteuropa.

– Alle sådanne handlinger skader naturligvis klimapolitikken. I dag skal vi tage højde for denne vanskelige situation, også når det gælder klimapolitikken, sagde Andrzej Duda.

Alternativer til Rusland

– Polen har været i stand til at sikre, at vi nu får gas fra andre kilde, fastslog præsidenten også på mødet. Duda fortalte om LNG-terminalerne i Świnoujście og sammenkoblinger af gasnettet med Litauen, Slovakiet, Tjekkiet og Tyskland.

– Vi har også åbnet en naturgasrørledningen fra Norge, Baltic Pipe, sagde Duda. Gasledningen der netop er åbnet løber gennem Danmark, via Østersøen til Polen, og forsyner polakkerne med norsk gas fra Nordsøen.

Præsident Duda holdt møder med den tjekkiske og den italienske regeringschef samt kongen af Jordan.