Præsident: Folkeafstemning om forfatning og flygtninge

  praesident_andrzej_duda_koebenhavn_polennu

  Polens præsident Andrzej Duda vil holde to folkeafstemninger; en om en ny forfatning på Polens 100 års dag, og en om flygtninge året efter. Foto: Lars Møller, polennu.dk.


  WARSZAWA: Polen præsident Andrzej Duda vil have to folkeafstemninger. En om forfatningen og en om flygtningekrisen.


  Polens præsident siger at der skal gennemføres en folkeafstemning den 11. november 2018 – på 100 års dagen for Polen gendannelse, efter at have været udslettet fra verdenskortet. Afstemningen vil ifølge præsidenten betyde en systematisk forandring af forfatningen, der er to årtier gammel.

  Ny forfatning

  Polens præsident vil blandt andet vælges af parlamentet, og ikke af polakkerne direkte som er tilfældet i dag. Den nye forfatning vil også give parlamentet kontrol over dommerstanden, medier og på mange andre af de områder, som i dag kritiseret intenst af Polens traditionelle venner i USA og EU. Med afstemningen vil den polske ledelse forsøge at få demokratiske argumenter for at bevæge sig væk fra de demokratiske grundprincipper.

  Flygtninge

  Præsident Duda vil også have en folkeafstemning om Polen skal tage imod flygtninge. Den skal finde sted i 2019, oplyser præsidenten til Super Express. I EU kredse ryster man på hovedet af polakkerne, da flygtningespørgsmålet er et kollektivt EU problem, der skal løses gennem forhandlinger og aftaler med EU, så længe polakkerne er en del af det forpligtende samarbejde.

  Ingen EU jubel

  Ingen af præsidentens folkeafstemninger vækker jubel i Bruxelles, men øger blot det i forvejen meget anspændte forhold mellem polakkerne, USA og EU.