Præsident i ny skandale om brud på forfatningen

præsident brud på forfatningen
Der klappes i præsidentpaladset. Præsidenten har gennem benådning fået løsladt hans to kriminelle partikammerater Mariusz Kamiński og Maciej. Nu vil præsidenten lave et nyt brud på forfatningen, ved at kræve at de to dømte skal kunne fortsætte deres arbejde i parlamentet. Foto: Marek Borawski/KPRP.

WARSZAWA: Præsident kræver at benådede partikammerater kan fortsætte i parlamentet. Men det er et nyt klart brud på forfatningen.


– Polens præsident gør sig skyldig i endnu et brud på forfatningen, siger dommer Wojciech Hermeliński til onet.pl. Det sker efter at præsidenten og topfolk fra Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) har krævet, at de to kriminelle partikammerater, som han har benådet af flere omgange, skal genindtræde i parlamentet. Men den polske forfatning siger klart, at folkevalgte der bliver dømt, ikke kan fortsætte i parlamentet.

Præsident i uvidenhed

– Her vildleder præsidenten os alle sammen. Jeg skammer mig over at sige det, men det er nok et resultat af uvidenhed. Det står i forfatningen, og det er helt klart: Mariusz Kamińskis og Maciej Wąsiks tid i parlamentet udløb uigenkaldeligt den 20. december sidste år, da retten idømte dem fængselsstraffe.

– Det her, undskyld mine ord, står klippefast i forfatningen, og præsidentens nuværende benådning ændrer intet i den sag, siger Wojciech Hermeliński, der er pensioneret dommer fra den polske forfatningsdomstol og tidligere leder af den nationale Valgkommission.

Forudser ballade torsdag

Formanden for det polske parlaments underhus – Sejmen – Szymon Hołownia indrømmer at sagen om Mariusz Kamiński og Maciej Wąsik får følelserne i kog.

– Min holdning er, at disse herrer ikke er medlemmer af Sejmen i Republikken Polen. Det skyldes ikke formandens beslutning eller højesterets afgørelse, men direkte fra dommen i straffesagen, siger parlamentsformanden.

– Jeg er af den opfattelse, at der i Polen ikke kan være mennesker, der er mere lige for loven end andre, tilføjer Holownia til onet. Han ved at de dømte PiS-politikere bliver støtte af præsidenten.

– Jeg tror ikke, at nogen af ​​jer er i tvivl om, hvordan forholdene er for almindelige mennesker. Det her er ikke en privat hævn, men en måde at få polakkerne til at føle, at alle er lige. Loven siger det klart, og der er en dom, så kan de ikke være medlemmer, siger parlamentsformanden.

(Fortsættes under)

Ballade i parlamentet

Der er samling i parlamentet Sejmen torsdag, og PiS og de to dømte, har allerede meddelte at de vil forsøge at tiltvinge sig adgang, uanset hvad. Det er kaldt ekstra politistyrker til parlamentet, og nogle polske kommentatorer sammenligner det med Donald Trumps støtters forsøg på at overtage kongressen efter valgnederlaget.

Polsk politik er aldrig kedelig.

Brud på forfatningen eller ej! Vi har fravalgt at have en betalingsmur rundt om polennu.dk – vi vil så gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark så meget som muligt. Hvis du også vil det – så kan du hjælpe os med den opgave, ved at støtte os økonomisk.

Du kan donere valgfrit beløb via MOBILEPAY – 23435905.

Du kan også gøre det med et engangsbidrag på
DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00.

Du kan også vælge et fast månedligt beløb – læs mere her.