Præsident indsatte nye Højesteretsdommere i nat

  Præsident_Duda_indsætter_Højesteretsdommere_i_Polen_i_nat

  Polens præsident indsatte fire nye Højesteretsdommere før daggry torsdag, hvor Højesteret netop skal træffe afgørelse i striden om valget af nye Højesteretsdommere. Foto: Polens Præsidentpalads.


  WARSZAWA: Trods protester fra dommerforening indsatte Præsident Duda torsdag før daggry fire Højesteretsdommere på dagen, hvor Højesteret i Polen skal træffe afgørelse i striden om sig selv.


  Kun et halvt døgn tog det Polens præsident Andrzej Duda at indsætte fire nye Højesteretsdommere fra de blev valgt i parlamentet sent onsdag eftermiddag til han indsatte dem i præsidentpaladset før daggry torsdag morgen.

  Til stede ved indsættelsen var partiformand for regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) Jaroslaw Kaczynski, men præsidentpaladset havde ikke nået at ringe til formanden for Polens Højesteret, oplyste en pressetalsmand til dagbladet Gazeta Wyborcza.

  Protester i parlamentet

  De nye Højesteretsdommerne blev valgt i det polske parlament onsdag eftermiddag. For alle fem dommere gjaldt det, at regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) stemte for, mens oppositionen stemte imod under højlyste protester. Partiet Kukiz ’15 valgte ikke at deltage i afstemningen.

  Hver afstemning skete under tilråbene “Grundloven – Grundloven” fra medlemmer af Borgernes Platform (PO), skriver det polske nyhedsbureau PAP.

  Protester fra dommerforening

  Den polske dommerforening lustitia henvendte sig onsdag til præsident Duda og bad ham om at vente med at indsætte de nye Højesteretsdommere.

  Højesteret skal i dag torsdag og på tirsdag afgøre, om de to love, som parlamentet har vedtaget om Højesteret i sommer og i november måned, er i strid med den polske Grundlov.

  – Højesteret er det eneste organ, der har ret til at afgøre disse tvivlsspørgsmål. Hverken parlamentet eller Polens præsident har ret til dette, skriver dommerforeningen til præsident Andrzej Duda.

  Nægter at følge loven

  Polens præsident Andrzej Duda og regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) har de seneste uger nægtet at vente på Højesterets afgørelse, men har i stedet selv valgt ikke at følge den lov om Højesteret, som blev vedtaget i sommer, og som PiS mener er grundlovsstridig.

  Præsident Duda nægtede først at indsætte tre af de dommere, der blev valgt før det polske parlamentsvalg i oktober. Derefter vedtog det nyvalgte parlament i november en ny lov om Højesteret med tilbagevirkende kraft, annullerede det tidligere valg af Højesteretsdommere og har senest onsdag eftermiddag valgt fem nye dommere.

  Ansvar for Grundloven

  Højesteret i Polen tager stilling til om love er i overensstemmelse med Grundloven, men fører ikke almindelige sager, der er anket fra landsretten. Den svarer derfor ikke helt til Højesteret, som vi kender det i Danmark, men er nærmere en forfatningsdomstol.