Præsident-paladset viser det runde bord frem i dag

  Præsidentpaladset_i_Warszawa_viser_det_runde_bord_frem_for_publikum_på_20_års_dagen_for_rundsbordssamtalernes_afslutning

  Præsidentpaladset i Warszawa viser det runde bord frem i dag for publikum på 20 års dagen for rundsbordssamtalernes afslutning. Foto: Peter Malberg, polennu.dk.


  I dag er det tyve år siden de første frie valg i Polen blev aftalt ved det store runde bord i præsidentpaladset i Warszawa. I dagens anledning holder paladset åbent.


  Den 5. april i 1989 blev rundbordssamtalerne afsluttet og en aftale om det først frie valg i Polen efter Anden Verdenskrig – og efter 50 års besættelse og undertrykkelse – var en realitet.

  Det hele foregik ved det store runde bord i præsidentens palads i Warszawa.

  Åbent palads

  På 20 års-dagen for afslutningen af rundbordssamtalerne, kan polakker og andre interesserede dagen igennem se det berømte bord i Præsident-paladset, som ellers kun sjældent er åbent for publikum.

  Rundbordsforhandlingerne

  I januar 1989 accepterede de kommunistiske magthavere – Polens forenede Arbejderparti (PZPR) – efter aftale med repræsentanter for Solidarnosc, at indlede forhandlinger om Polens fremtid.

  Fra den 6. februar 1989 og frem til 5. april forhandlede repræsentanter for myndighederne og det polske folk sig frem til det første frie valg, som skulle gennemføres den 4. juni 1989.

  Første frie valg

  Valget betød at Solidarnosc-folk indtog samtlige ledige pladser, og i august blev Tadeusz Mazowiecki valgt som Polens første folkevalgte premierminister efter Anden Verdenskrig.