Præsident vil have folkeafstemning om forfatning

  praesident_andrzej_duda_koebenhavn_polennu

  Polens præsident Andrzej Duda har genfremsat sit forslag om en folkeafstemning om forfatningen, som han mener skal finde sted på Polens 100 års dag i november.


  WARSZAWA: Polens præsident opfordrer nu direkte parlamentets overhus til at lave folkeafstemning om en ny forfatning i november.


  Polens præsident Andrzej Duda har gentaget sit ønske om en folkeafstemning om en ny forfatning, som præsidenten mener der er brug for. Også partiformand Jaroslaw Kaczynski har længe ønsket en ny forfatning. Polens nuværende forfatning er fra 1997.

  100 års dag

  – Jeg vil fremsætte forslag til senatet om en vejledende folkeafstemning om forfatningen til at finde sted den 10. eller 11. november, sagde præsidenten. Den 11. november er Polens 100 års dag. Få uger senere er der lokal og regionalvalg i Polen.

  Gammel forfatning

  Præsidenten sagde også, at borgerne fortjente en debat om landets forfatning, der er ”helt tilbage fra 1997”. Danmarks grundlov er til sammenligning fra 1849, og senest revideret i 1953. Duda mener, at polakkerne tre årtier efter kommunismens fald skal tage stilling til en ny forfatning, og han håber polakkerne vil stemme for.

  Den polske ledelse vil med folkeafstemningen, formentlig forsøge at legitimere en række nye love, som blandt andet EU har kaldt forfatningsstridig og i strid med de demokratiske principper.

  Præsidenten kan ikke alene udskrive en afstemning om forfatningen.