Præsidenten må ikke tale om atomvåben

Præsident Andrzej Duda har ikke fået lov til at tale om atomvåben i Polen offentligt, siger den polske udenrigsminister Radosław Sikorski. Det er regeringen der fastlægger udenrigspolitikken, fastslår han. Foto: KPRM.

WARSZAWA: Præsident Andrzej Duda har ikke fået lov til at tale om atomvåben, siger den polske udenrigsminister.


Regeringen har ikke givet præsidenten bemyndigelse til at tale offentligt om atomvåben og internationale aftaler. Det siger den polske udenrigsminister Radosław Sikorski torsdag.

I en samtale med det polske magasin Fakt – der bedst kan sammenlignes med en blanding af danske Se & Hør og BT – sagde præsident Andrzej Duda i slutningen af samtalen, at Polen er klar til at modtage atomvåben.

Trak overskrifter verden over

Selv om det ikke er en nyhed, da præsidenten og det tidligere regeringsparti som han tilhører, har arbejdet for det i flere år, blev det alligevel af danske og internationale medier, betragtet som en nyhed. Pentagon har offentligt afvist den polske ide om atomvåben.

Overtrådte beføjelser

Torsdag siger den polske udenrigsminister Radoslaw Sikorski, at den polske præsident ikke har fået bemyndigelse af regeringen, til at tale om Polen og atomvåben.

– Regeringen har ikke bemyndiget præsident Andrzej Duda til at tale offentligt om atomdelingsprogrammet – jo mindre vi taler om dette spørgsmål, jo bedre, sagde ministeren på et pressemøde i det polske parlament Sejmen.

Sikorski slog fast, at polsk udenrigspolitik fastlægges i henhold til forfatningen af regeringen, og den skal præsidenten følge, selv om han er uenig. Den polske præsident har indkaldt statsminister Donald Tusk til et møde den 1. maj om emnet. Statsministeren er sygemeldt denne uge med lungebetændelse, men det ventes ikke, at han tager imod invitationen fra præsidenten.

Brud på fortrolighed

Flere polske samtalepartnere som polennu.dk har talt med, siger at der grundet krigen i Ukraine – konstant arbejdes med flere scenarier, herunder formentlig også planer om placering af atomvåben i Polen. Det er præsidenten også informeret om hvis det er tilfældet, men han har formentlig glemt at det er fortrolige oplysninger han har fået, siger vores kilder.

Lav opbakning

Præsident Andrzej Duda er den polske præsident, der i sin regeringsperiode har haft den laveste opbakning blandt polakkerne. Aktuelt er det kun 14,8 procent af polakkerne, der synes præsidenten er den bedste politiker. Og det er en fremgang på 3,5 procent i forhold til en måling i januar.

Vurdering

Da der aktuelt er krig i Ukraine, har ingen lyst til – som den polske udenrigsminister også understreger – at tale om atomvåben. Men en ting er hel sikkert. Hvis USA eller NATO ønsker at der kommer atomvåben på polsk jord, så siger Polen ja, uanset hvilken regering eller præsident der er ved magten.

atomvåben polen_faar_toppost_i_nato
13. juni 2016: Polen er tilfreds med at NATO har mange soldater udstationeret i Polen. Men på grund af krigen i Ukraine, vil Polen nu også gerne have atomvåben. Arkivfoto.

 

Vi har fravalgt at have en betalingsmur omkring polennu.dk for at kunne udbrede kendskabet til Polen mest muligt. Du kan støtte os i det arbejde økonomisk – det vil være en stor hjælp – f.eks. med et engangsbeløb på DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00. Du kan også vælge et valgfrit engangsbeløb via MOBILEPAY 23435905.