Præsidenten roser sine landsmænd i nytårstale

  2010 er en realitet. Mens himlen over Warszawa var oplyst med fyrværkeri, talte præsidenten til sit folk i den årlige nytårstale. Foto: polennu.dk.


  WARSZAWA: Præsident Lech Kaczynski roste i sin nytårstale i aftes det polske folk for indsatsen gennem krisen.


  Det var en veloplagt polsk præsident, der i går roste sine landsmænd i sin nytårstale for deres indsats gennem den internationale krise.

  – Det er jeres indsats, der har gjort, at vi er sluppet gennem den internationale krise uden store skrammer, sagde præsidenten direkte henvendt til det polske folk i går på polsk tv.

  Et år for mærkedage

  Præsident Lech Kacynski sagde også, at år 2010 vil blive et år, hvor polsk historie kan mønstre flere mærkedage. Præsidenten mindede om, at det var 600-året for slaget ved Grunwald, 90-året for miraklet på Wisla-folden og 30-året for dannelsen af Solidarnosc i Gdansk og de første frie fagforeninger i et østeuropæisk land.

  – Solidarnosc rystede Polen, Europa – ja hele verden – og var helt afgørende for kommunismens sammenbrud, sagde Lech Kaczynski.

  Præsidenten ser også frem til, at den nu afdøde pave John Paul II og Solidarnosc-præsten Jerzy Popieluszko, der blev myrdet af det hemmelige politi i 1984, får ny status af Vatikanet i løbet af året.

  Chopin 200 år

  Præsidenten nævnte ikke Polens største satsning i 2010 nemlig 200-året for komponisten og klavertalentet Chopins fødsel, som fejres med en lang række events verden over og i de fleste polske byer.

  Ny præsident i 2010?

  Polen skal vælge ny præsident i år, og det ventes, at den siddende regeringschef Donald Tusk vil stille op mod Lech Kacynski.

  I går sagde Donald Tusk, at han vil tage en endelig beslutning i midten af marts.