Præsidentens kiste kom til Warszawa i går

  Lech Kaczynskis kiste blev båret ombord på et militærfly der lettede fra Smolensk søndag over middag. Foto: Præsidentpaladset.


  WARSZAWA: Præsident Lech Kaczynskis kiste kom søndag til den polske hovedstad. Tusindvis af polakker havde taget opstilling for at få et glimt af præsidentens rustvogn.


  Premierminister Vladimir Putins personlige håndtering af flyulykken i Smolensk ved Katyn, har betydet, at præsidenten kom til Warszawa i går. De jordiske rester fra de øvrige omkomne fra lørdagens flystyrt er fløjet til Moskva. Foreløbig er det kun lykkedes at identificere 14 af de dræbte. Præsidentens kone er fundet.

  Putin tog afsked

  Den russiske regeringschef var selv til stede, da Lech Kaczynski blev sendt af sted med et militærfly fra lufthavnen i Smolensk.

  Putin var tydeligt bevæget, og udtrykte sin dybe medfølelse med Polen og alle polakker oven på tragedien.

  Katyn-film i går aftes

  Den tragiske ulykke har betydet, at polsk tv i går aftes viste Andrzej Wajda-filmen: Katyn. Også det russiske stats-tv viste filmen søndag.

  Det er kun to uger siden, at filmen blev vist i Rusland for første gang. Selv om der er indgået en aftale med en russiske distributør af filmen, så er den stadig ikke udkommet.

  Parade i Warszawa

  Præsidentens kiste blev kørt fra en militær lufthavn i Warszawa til præsidentpaladset. Titusinder havde taget opstilling langs ruten, for at få et glimt af den afdøde præsidents kiste.

  Lit de parade

  Lech Kaczynski skal ligge lit de parade i løbet af ugen, og det giver nogle polakker muligheden for at få et sidste glimt af den tidligere polske præsident.

  Kontroversiel præsident

  Lech Kaczynski var sammen med sin een-æggede tvillingebror, Jaroslaw Kaczynski, leder af det konservative og nationalistiske Lov- og Retfærdighedsparti (PiS). Han var en kontroversiel politiker. Ikke kun i Polen, men også i Bruxelles og Moskva.

  Han var indædt abortmodstander, tilhænger af dødsstraf og ville forbyde homoseksualitet.

  Fra Warszawa

  Lech Kaczynski blev født den 18. juni 1949 i forstaden Zoliborz i den nordlige del af Warszawa. Allerede som barn var han en kendt person.

  Sammen med sin tvillingebror spillede han bl.a. hovedrollen i filmen ’De to der stjal månen’ (Original titel: O dwóch takich, co ukradli ksiezyc)

  PhD i Gdansk

  Kaczynski studerede jura ved Universitetet i Warszawa og i 1980 fik han sin PhD ved Gdansk Universitet. I 1970’erne var han aktiv som én af mange, der kritiserede det kommunistiske system i Polen. Og han gik ind for de uafhængige fagforeninger.

  I august 1980 blev Lech Kaczynski aktiv i Solidarnosc bevægelsen. Han blev anholdt ved krigsretstilstanden i 1981 og interneret i ti måneder.

  Efter løsladelsen blev Kaczynski medlem af det ’nu’ forbudte Solidarnosc. I 1989 deltog han i ‘Rundbord-samtalerne’ mellem Solidarnosc og det kommunistiske styre.

  Kaczynskis indsats betød at han fik en række vigtige poster, efter kommunismens kollaps i 1989.

  Lech Kaczynski var nationalist om en hals, og stærk religiøs. Han kæmpede side om side med Lech Walesa, men de to måtte skilles, og det endte med at de hadede hinanden.

  Kaczynski beskyldte Lech Walesa for at være spion for kommunisterne, hvilke siden er blevet tilbagevist af flere domstole og kommissioner i Polen.

  Dannede PIS-partiet

  Han var populær i befolkningen. Bl.a. fordi han stædigt kæmpede mod korruption i Polen.

  I 2001 dannede han ‘Lov og retfærdighedspartiet’ (PIS) med sin bror, Jaroslaw Kaczynski. I 2002 blev han borgmester i Warszawa og i 2005 stillede han op til præsidentvalget og vandt.

  Mod korruption

  Kaczynski kæmpede mod korruption. Han gik ind for en fornuftig og rolig udvikling af Polens økonomi og det var vigtigt for ham at en modernisering af Polen foregik i pagt med de traditioner, der er stærke i landet.

  Det betød også at han var mod fri abort og for dødsstraf. Dette gjorde ham til en kontroversiel politiker i Polen. Men også kontroversiel i det nye europæiske samarbejde.

  Han havde voldsomme udfald mod nabolandet Tyskland og han tilhørte den EU-skeptiske fløj i Polen. Han mente at vesteuropæisk kultur demoraliserede polakkerne.

  Forsoning

  I den seneste tid begyndte Lech Kaczynski dog at tale om forsoning både med Tyskland og med Rusland. I pagt med holdningen hos de fleste yngre polakker.

  Der er kommet adskillige reaktioner og kondolencer fra statsledere og officielle personer verden over. Generalsekretær i NATO Anders Fogh Rasmussen mindes Kaczynski med dyb respekt og betegner ham som venlig og samarbejdsvillig.

  Blandt ofrene for flystyrtet lørdag morgen var også Kaczynskis hustru, Maria. Parret efterlader sig datteren Marta.

  Nyvalg

  Der bliver udskrevet præsidentvalg i løbet af denne uge, og valget skal ifølge forfatningen finde sted senest den 20. juni.