Præsidenter og NATO-chef fulgte stor øvelse i Polen

  Anders_Fogh_Rasmussen_NATO_polen_polennu

  Fra venstre: Præsidenterne Algirdas Mykolas Brazauskas, Litauen – Andris Berzins, Letland og Bronislaw Komorowski fra Polen. NATO-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen og NATO-general Knud Bartels. NATO-chefen Anders Fogh Rasmussen vil med øvelsen vise, at NATO landene er solidariske med hinanden. NATO øvelsen er et forsvar af Polen i tilfælde af et russisk angreb. Foto: NATO.


  DRAWSKO: Den danske NATO-chef Anders Fogh Rasmussen besøgte Polen for at følge stor øvelse, der sluttede lørdag.


  NATO-chefen, den tidligere danske statsminister Anders Fogh Rasmussen, har været i Polen for at følge en stor NATO-øvelse – Standhaftige Jazz -med deltagelse af 6.000 soldater fra 20 lande.

  Angreb på Polen

  Øvelsen blev gennemført i Østersøen, de tre baltiske lande og i Polen. Danmark deltog med fire soldater fra flyvevåbnet. Scenariet var et angreb fra Rusland på Polen.

  – Store øvelser, som Standhaftige Jazz, er afgørende for NATO, sagde Anders Fogh Rasmussen i Drawsko Pomorskie i Polen.

  NATO er klar

  – Under disse øvelser er vores befalingsmænd og soldater samlet på et sted for at træne, og for at understrege solidariteten i alliancen. Vi vil forbedre vore kompetencer og vise at NATO er parat, villig og i stand til at svare på enhver udfordring i fremtiden, sagde Anders Fogh Rasmussen i Polen.

  Kritik fra Rusland

  Den russiske vice-forsvarsminister Anatolij Antonov udtalte forud for øvelsen, at Rusland er forundret over øvelsen, fordi den gennemføres som en reaktion imod et angreb på Polen.

  – Disse øvelser gennemføres i en ånd af Den Kolde Krig, sagde den russiske vice-minister.
  NATO fastholder dog, at øvelsen gennemføres på NATOs eget territorium med fuld gennemsigtighed og med deltagelse af russiske observatører.

  Tidligere russisk øvelse

  Tidligere på året holdt Rusland en øvelse tæt på Østersøen Zapad 2013, der blev kritiseret af flere NATO-lande, herunder Polen, for at være større end Rusland på forhånd havde oplyst.

  Torsdag fulgte præsidenterne fra Letland, Litauen og Polen den store militære øvelse, der begyndte den 2. november og sluttede lørdag.

  Ukraine med

  Ukraine, der ikke er medlem af NATO, deltog også i øvelsen, som en del af den samarbejdsaftale NATO og Ukraine har indgået.