Prisbelønnede polakker forlader præsident Duda

  duda_polennu

  Polens præsident Andrzej Duda har siden årsskiftet været eneste medlem af den gruppe, der uddeler Polens højeste orden Den Hvide Ørn. Foto: Przemek Golynski, polennu.dk.


  WARSZAWA: Fire prisbelønnede polakker vil ikke længere hjælpe præsident Andrzej Duda med at uddele Polens højeste orden Den Hvide Ørn.


  Den verdensberømte komponist Krzysztof Penderecki og Polens tidligere statsminister og tidligere formand for Europpa-parlamentet Jerzy Buzek er blandt de prisbelønnede polakker, der ikke længere vil deltage i arbejdet sammen med præsident Andrzej Duda om at uddele Polens højeste og mest prestigefulde orden Den Hvide Ørn. Det skriver Polens største avis Gazeta Wyborcza.

  Protest imod benådning

  Den tidligere aktivist i Solidarnosc Aleksander Hall og historiker Henryk Samsonowicz trak sig allerede i november fra deres pladser i den officielle arbejdsgruppe.

  Det skete i protest mod, at Polens præsident Andrzej Duda stik imod sædvane benådede den nyudnævnte minister for efterretningstjenesterne Mariusz Kaminski, før hans retssag skulle for anden instans. Kaminski var blevet idømt tre års fængsel ved første retsinstans og ti års forbud imod at besidde et offentligt embede.

  Ingen information

  De to øvrige medlemmer af arbejdsgruppen, komponist Krzysztof Penderecki og tidligere statsminister Jerzy Buzek har trukket sig fra deres samarbejde med præsidenten på et senere tidspunkt og uden officielt at meddele, at de trak sig eller hvorfor.

  Ingen nye medlemmer

  Nye medlemmer skal vælges af præsidenten blandt polske statsborgere, der allerede har modtaget Den Hvide Ørn, men hidtil er ingen nye medlemmer blevet valgt til at hjælpe præsidenten med at udvælge kommende modtagere af ordenen, skriver Gazeta Wyborcza.

  Polens højeste og ældste orden

  Den Hvide Ørn er både Polens højeste og ældste orden, der kan gives for både civile og militære fortjenester til Polens bedste. Ordenen blev givet første gang i 1705 og er i nyere tid blevet givet til både polske statsborgere og til udlændinge.