Privat topmøde mellem partiledere fra Polen og Ungarn

  Jaroslaw_Kaczynski_genvalgt_polennu

  Formand for det polske regeringsparti Lov og Retfærdighed (PiS) Jaroslaw Kaczynski har ingen formelle poster i den polske regering, men han regnes for at have afgørende indflydelse på både Polens præsident Andrzej Duda og den polske regering. Onsdag tog Ungarns statsminister vejen til Polen for at mødes privat med Kaczynski. Foto: Maja Giannocaro, polennu.dk.


  NIEDZICA: Den polske statsminister var ikke med, da partileder Jaroslaw Kaczynski holdt seks timers privat topmøde med Ungarns statsminister Viktor Orban i det sydlige Polen.


  Ingen af parterne vil afsløre, hvilke emner, der blev drøftet, da Ungarns statsminister onsdag pludselig kom til Polen for at mødes med partileder for det polske regeringsparti Lov og Retfærdighed (PiS) Jaroslaw Kaczynski onsdag eftermiddag.

  Har ikke tidligere villet mødes

  Den polske partileder Jaroslaw Kaczynski, der ikke har nogen formel post i Polen, men som regnes for at have afgørende indflydelse på regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS), har de seneste år ikke ønsket at mødes med den ungarske statsminister Viktor Orban, der er i ugleset i EU på grund af ændringerne af den ungarske Grundlov.

  Kaczynskis private møde med Orban er derfor det første møde mellem de to i flere år.

  Polsk statsminister ikke med

  De to partiledere talte sammen i seks timer på en lille restaurant i byen Niedzica i det sydlige Polen. Polens statsminister Beata Szydlo deltog ikke i mødet, men hun har til polske medier sagt, at hun ved, hvad de to partiledere talte om.

  Storbritannien og EU?

  Polske medier gætter på, at de to partiledere blandt andet har drøftet Storbritanniens ønske om at skære i de sociale ydelser til EU-borgere, der opholder sig i Storbritannien.

  Også Polens forhold til EU kan have været på de to partilederes dagsorden, da EU-kommissionen har stillet spørgsmål ved regeringens nyeste tiltag over for medierne og Højesteret i Polen, ligesom EU tidligere har kritiseret udviklingen i Ungarn under Viktor Orban.

  Ingen ungarsk støtte til sanktioner imod Polen

  Den ungarske statsminister har efter mødet med Kaczynski sagt til ungarske medier, at Ungarn aldrig kommer til at støtte EU-sanktioner imod Polen.

  Orban har kommenteret mødet med Kaczynski ved at sige, at de begge gennem deres liv har bevist, at de kæmper for frihed og at de er gamle venner.

  – Vi ønskede at fastholde et tæt samarbejde i Visegrad-gruppen og at udarbejde en fælles holdning i svære spørgsmål, sagde Viktor Orban til ungarske medier.