Prognose giver PO flertal ved valg til Europa-Parlamentet

  Europaparlamentet

  Polakkerne skal vælge 51 medlemmer af Europa-Parlamentet ved valget 25. maj. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Ny prognose spår en lille sejr til PO ved Europa-Parlamentsvalget 25. maj. I alt bliver seks polske partier repræsenteret i Bruxelles.


  En ny prognose fra analyseinstituttet IBRiS Homo Homini spår en sejr til det polske regeringsparti Borgernes Platform PO ved valget til Europa-Parlamentet den 25. maj.

  Kneben sejr

  Ifølge prognosen vil PO få 31 procent af stemmerne, hvilket vil give partiet 17 pladser i Europa-Parlamentet. Det er otte pladser mindre end ved sidste valg i 2009.

  Oppositionspartiet Lov og Retfærdighed PiS får ifølge prognosen 30 procent af stemmerne, hvilket også vil give PiS 17 pladser i parlamentet.

  Seks partier til Bruxelles

  Hele seks polske partier vil kunne sende repræsentanter til Bruxelles ifølge prognosen.

  Den Demokratiske Venstrealliance SLD vil kunne sende syv politikere af sted, mens det lille regeringsparti Det Polske Folkeparti PSL vil fastholde deres fire pladser i parlamentet.

  Europa Plus, der er en koalition dannet af blandt andre partiet Din Bevægelse, vil få tre pladser, og det sammen vil gruppen Det Nye Højre.

  Hidtil grundigste prognose

  Prognosen, der er lavet af analyseinstituttet IBRiS Homo Homini for dagbladet Rzeczpospolita og RMF FM, er den hidtil grundigste, der er lavet under valgkampen til Europa-Parlementet i maj.

  Prognosen er baseret på interviews med 1.000 polakker fra hver af Polens 16 regioner. Resultatet af rundspørgen er derefter blevet vægtet i forhold til tidligere valg til Europa-Parlamentet.

  Upopulære politikere trækker ned

  Den dybdegående prognose afslører blandt andet, at visse af de opstillede politikere er meget upopulære.

  Polens tidligere finansminister Jacek Rostowski, der gik af under regeringsrokaden i november sidste år efter at have gennemført en række upopulære reformer og nedskæringer, stiller nu op til Europa-Parlamentet i Bydgoszcz. Her får PO 21,3 procent af stemmerne, mens kun 12,5 procent udtaler støtte til Rostowski.

  Rundspørgen blev foretaget mellem den 16. og den 23. april.