Protest marcher tiltrak tusindvis af polakker

  po

  Oppositionsleder og formand for Borgernes Platform (PO) Grzegorz Schetyna foran Kongeslottet i Warszawa lørdag, sammen med andre ledende oppositionspolitikere. Foto: Lukasz Bogdan.


  WARSZAWA: Tusindvis af polakker var på gaderne i den polske hovedstad i protest mod regeringen, og til støtte for blandt andet EU.


  Lørdag var der marcher og protestoptog i mange byer i Polen. Den største i Warszawa var Frihedsmarchen – som var arrangeret af de to oppositionspartier Borgernes Platform (PO) og Moderne Polen. Oppositionsleder og partiformanden for PO, Grzegorz Schetyna, sagde ved demonstrationens start.

  – Den kamp vi har kæmpet nu i to og et halvt år, vil fortsætte.

  – Vi vil kæmpe for frihed, for værdighed, for demokratiet, for forfatningen, for en uafhængig forfatningsdomstol, for uafhængige domstole og for Polens forhold til Europa, sagde Schetyna. I dagens march var der også auktioner til fordel for handicappede, der kæmper for bedre kår. Kritikken hagler også ned over regeringen indenfor sundheds- og handicapområdet.

  Kronisk uenighed

  Antallet af deltagerne ved lørdagens demonstrationer kan være svært at fastslå – ikke mindst fordi der er officielle modstridende tal. Fra bystyret i Warszawa oplyses det, at 50.000 mennesker deltog i demonstrationerne, mens politiet mener at tallet er langt mindre.

  Ved marchen i fjor sagde politiet at der var 12.000 deltagere, men bystyret i Warszawa oplyste at 90.000 mennesker deltog. Ved marchen for to år siden, var der 200.000 deltagere til forskel mellem politiets og bystyrets skøn.

  Politiet kontrolleres af regeringspartiet, mens Warszawa by ledes af et flertal fra det største oppositionsparti, Borgernes Platform.