Public service medier skal gøres nationale

  presse_tv_statsministeriet_polen_2016_jens_moerch

  Polske public service medier skal fremover ikke længere tænke på at tjene penge, mener Polens kommende regeringsparti. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Kommende regering løfter sløret for ny medielov. Public service kanalerne i Polen skal fremover betales gennem tvungen abonnements-ordning og have ny ledelse.


  Partiet Lov og Retfærdigheds (PiS), der har fået flertal i parlamentet efter søndagens valg i Polen, har løftet sløret for deres planer om en ny medielov i Polen.

  Det skete i et interview i Polens Radio med det ny-valgte medlem af Sejmen fra Lov og Retfærdighed Krzysztof Czabanski, der selv er tidligere direktør for Polens Radio.

  Nationale medier

  De to public service medier TVP og Polens Radio skal ifølge det kommende lovforslag ikke længere være private selskaber, der skal tjene penge på deres programmer.

  De skal i stedet være nationale medier, der skal finansieres gennem et tvunget abonnement, som for eksempel kan blive opkrævet sammen med regningen på energi, forklarer Czabanski.

  Højne kvaliteten

  – De vil slippe for presset om at tjene penge. Det pres skader ofte programmerne. Vi ønsker, at de offentlige medier udelukkende skal beskæftige sig med deres mission, som er beskrevet i loven. Kommercialiseringen underminerer eller ødelægger den mission, siger Czabanski.

  Ny ledelse

  Czabanski bekræfter i interviewet også, at den kommende regering ønsker udskiftning på ledelses-posterne i TVP og Polens Radio, men proceduren for udskiftningen af ledelsen er endnu ikke fastlagt.

  Historiske projekter

  Et andet parlaments-medlem fra partiet Lov og Retfærdighed, Jaroslaw Sellin, har til Radio 3 udtalt, at man overvejer at nedsætte et departement til nøgleprojekter, der kan være med til at sætte medie-fokus på historiske jubilæer i Polen.

  Sellin nævner 1050-året for grundlæggelsen af den polske stat og kristningen af Polen, som kan fejres i 2016, og 100-året for Polens uafhængighed i 2018.