Putin og Tusk sammen til mindedag for Katyn

  Polens premierminister Donald Tusk (tv.) og Ruslands premierminister Vladimir Putin, da de var sammen til 70 årsdagen for starten på Anden Verdenskrig i Gdansk, 1. september sidste år. Arkivfoto.


  MOSKVA: Ruslands premierminister Vladimir Putin ringede til sin polske kollega, Donald Tusk, for at inviterer ham til Katyn på 70-årsdagen til minde om ofrene. Tusk sagde omgående ja, tak.


  Polens udenrigsminister Radek Sikorski siger til det polske nyhedsbureau PAP, at invitationsformen vidner om de gode personlige relationer.

  Personlig invitation

  – Den kendsgerning, at premierminister Putin personlige ringede op på eget initiativ, og ikke udsendte invitationen gennem de sædvanlige systemer og ambassadør, vidner om det gode personlige forhold der er mellem de to regeringschefer, og endnu et skridt i den rigtige retning for de polsk-russiske forbindelser, sagde den polske udenrigsminister.

  Religiøs ceremoni

  Radek Sikorski sagde også, at man fra polsk side også vil være interesseret i en religiøs ceremoni i Katyn. Repræsentanter fra både den katolske og den ortodokse kirke har ønsket at gennemføre religiøse handlinger i forbindelse med mindedagen, der hvert år er den 13. april.

  I år er det 70 år siden.

  Fælles tragedie

  Ruslands regerings chef talsmand Dmitry Peskov siger, at invitationen blev givet under en telefonsamtale mellem de to regeringsledere, og det var Putin der ringede op.

  Den polske regeringstalsmand, Pawel Gras, siger endvidere, at Putin havde opfordret Tusk til at komme, fordi Katyn er en fælles tragedie for de to nationer, og Putin mener også, at deltagelse fra både Polen og Rusland på højeste niveau, vil have en stor symbolsk og historisk betydning.

  Mordene Stalin benægtede

  Katyn-massakren fandt sted i flere skovområder i 1940, hvor over 20.000 polske officerer blev myrdet af NKVD, som var Sovjetunionens militære elite og efterretningsenheder.

  Katyn har længe været en kilde til spændinger mellem de to lande, og Polen kræver fortsat, at Moskva anerkender begivenheder som folkedrab.

  Først efter Sovjetunionens kollaps, erkendte daværende præsident i Rusland, Boris Jeltsin, det russiske ansvar for henrettelserne. Før den tid, under kommunismen, var det forbundet med livsfare, at tale om Katyn.