Radoslaw (Radek) Sikorski

polen_sikorski_kommorowski_præsident_0

Radoslaw Sikorski – (23. februar 1963)

Radoslaw (Radek) Sikorski. Tidligere medlem af Sejmen og Senatet, hvor han er genvalgt fem gange for Bydgoszcz-distriktet og repræsenterer regeringspartiet Borgernes Platform. (Platforma Obywatelska). Radek Sikorski er kommentator for flere førende polske og internationale medier. Sikorski genopstillede ikke ved valget i 2015, efter en aflytningsskandale der tvang ham til at opgive jobbet som formand for parlamentet.

Radek Sikorski vandt med et foto fra krigen i Afghanistan titlen Årets Pressefoto i den officielle internationale World Press Photo 1988.

Radek Sikorski har studeret på Oxford Universitet (Bachelor i kunst, Master i kunst), og han læste filosofi, statskundskab og økonomi.

Radek Sikorski var formand for de strejkende skoleelever i Bydgoszcz under Solidarnosc-optøjerne i marts 1981. Radek Sikorski flygtede til England i 1981.

I 1986 og frem til 1989 var Sikorski krigskorrespondent i Afghanistan og Angola. Radek Sikorski er tidligere vice-forsvarsminister og spillede en afgørende rolle gennem forhandlingerne i 1992 om Polens medlemsskab af NATO. Polen blev medlem af NATO i 1999.

Fra 1998 til 2001 var Radek Sikorski ansat i Polens Udenrigsministerium i Warszawa. Sikorski var samtidig formand for NGO’en: Bistand til polakker i øst (Fundacja Pomoc Polakom na Wschodzie).

Fra 2002 og frem til 2005 var Radek Sikorski aktiv i American Enterprise Institute i Washington og den første direktør for Atlantic Initiative (Nowa Inicjatywa Atlantycka).

Radoslaw Sikorski er forfatter og redaktør af række publikationer og initiativtager til flere internationale konferencer, f.eks. om en reform af FN, som også den tidligere Solidarnosc-leder og præsident Lech Walesa har krævet i en tidligere udtalelse til polennu.dk.

Radek Sikorski har også lavet events om f.eks. NATOs fremtid, 25 års jubilæet for Solidarnosc i 2005 og mange andre visionære, globale initiativer.

Radek Sikorski har skrevet tre bøger: Prochy swietych – podróz gøre Heratu w czas wojny (Asken af helgener – rejsen til Herat i krig), Det polske Hus – en intim historie om Polen og Strefa zdekomunizowana – wywiad rzeka (Zonen – en længere samtale).

Fra 2005 var han Polens forsvarsminister og frem til 2007, hvor han blev polsk udenrigsminister. Han fortsatte frem til 2014, hvor han blev formand for Sejmen. I sommeren 2015 fratrådte han efter udtalelser der blev afsløret ved hemmelige optagelser. Den 20. juli 2015 meddelte han, at han ikke søgte genvalg til valget 23. oktober 2015.

Sikorski Årets Mand 2005 i det respekterede polske dagblad Gazeta Polska. Fik prisen som den mest populære politiker i Polen i 2006 (Wiktor-prisen). I dag overgås Sikorski kun med 1 procent af Lech Walesa i popularitet iflg. en måling fra februar 2009.

Sikorski blev vraget som udenrigsminister, da Donald Tusk blev EU-præsident. Han blev istedet formand for Sejmen. Siden blev han afsløret af nogle hemmelige båndoptagelser, og måtte trække sig som formand for parlamentet. Han er rådgiver for regeringen i Ukraine, og genopstillede ikke ved valget i 2015.

Familie

Gift med Anne Applebaum, der er en kendt amerikansk journalist og forfatter. Anne Applebaum vandt Pulitzer-prisen i 2004 for bogen Gulag. Parret har sønnerne Aleksander og Tadeusz.

radek_sikorski_jens_moerch_polennu_poland

Støt frie medier: Vi har fravalgt en betalingsmur omkring polennu.dk for at kunne udbrede kendskabet til Polen mest muligt. Du kan støtte os i det arbejde økonomisk – det vil være en stor hjælp – f.eks. med et engangsbeløb på DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00.

Du kan også vælge et fast månedligt beløb på DKK 50,00 – DKK 100,00 – DKK 200,00. Og der er også mulighed for at vælge et valgfrit engangsbeløb via MOBILEPAY 23435905. På forhånd tak.