Regering taber opbakning i meningsmåling

  Regeringsparti_taber_opbakning_i_meningsmåling_i_Polen

  Partiformand Jaroslaw Kaczynski talte søndag til de mange tusind demonstranter, der bakkede op om regeringen i Warszawas gader, men den nyeste måling tyder på, at regeringens er begyndt at tabe opbakning i befolkningen. Foto: Lov og Retfærdighed (PiS).


  WARSZAWA: Den polske regering taber opbakning i den nyeste meningsmåling, der giver regeringspartiet i Polen det dårligste resultat siden parlamentsvalget i oktober.


  Polens regeringsparti Lov og Retfærdighed (PiS) har fået sin dårligste meningsmåling siden valget den 25. oktober.

  Kun 30 procent af polakkerne svarer i den nyeste måling, at de ville stemme på Lov og Retfærdighed, hvis der var valg i dag. Det er syv en halv procent færre stemmer end ved parlamentsvalget i oktober.

  Nyt parti stormer frem

  Meningsmålingen giver til gengæld et rekord højt resultat til det konservativt-liberale parti Moderne Polen, der deltog i sit første parlamentsvalg i år. Moderne Polen ville ifølge målingen få 25 procent af stemmerne, hvis der var valg i dag. Det er mere end tre gange valgresultatet på 7,6 procent.

  Nedtur til tidligere regeringsparti

  Det tidligere største regeringsparti Borgernes Platform (PO) har siden valget ligget langt lavere i meningsmålingerne, end de 24 procent, som partiet fik ved parlamentsvalget. I den seneste måling får partiet blot 15 procent af stemmerne.

  Borgernes Platform er i gang med at brevstemme om en ny partiformand, efter tidligere statsminister Ewa Kopacz har trukket sig fra posten. Partiets ny formand bliver offentliggjort i januar.

  Fem partier over spærregrænsen

  I alt ville den seneste meningsmåling sende fem partier i parlamentet. Det Polske Bondeparti (PSL) får seks procent af stemmerne, hvilket er på linje med valgresultatet, mens borgerlisten Kukiz’15 får fem procent af stemmerne, hvilket er to mindre end ved valget.

  Meningsmålingen er gennemført af IBRiS i den 11. og 12. december. 1100 polakker deltog i målingen.