Regeringen presset af vælgere og fagforeninger

  Statsminister_Donald_Tusk_Polen_polennu

  Statsminister Donald Tusk er presset af sine egne ministre, sine vælgere og af de tre store polske fagforeninger. Oppositionspartiet Lov og Retfærdighedspartiet er nu størst i Polen. Foto: Statsministeriet.


  WARSZAWA: Polens regeringsparti Borgernes Platform er igen overhalet af Lov og Retfærdighedspartiet i en ny måling.


  En ny meningsmåling fra TNS viser, at hvis der var valg i dag ville oppositionspartiet Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) få opbakning fra 34 procent af vælgerne, mens regeringspartiet Borgernes Platform (PO) kun ville opnå 32 procents opbakning.

  Ny tendens

  Det er ikke usædvanligt i Polen, at en enkelt meningsmåling i medierne kan afvige fra andre, ofte afhænger det lidt af mediernes holdninger til partierne, men at PiS gentagne gange opnår større vælgertilslutning end statsminister Donald Tusks parti, er tilsyneladende en tendens der er ved at bide sig fast.

  Tre procent siden april

  CBOS udgav for nogle dage siden en anden måling, der gav 26 procents opbakning til oppositionspartiet, mens det store regeringsparti PO, måtte nøjes med 23 procent. Det er et fald på 3 procent siden april.

  Det er første gang siden september 2007 er opbakningen til PiS er så massiv i flere målinger.

  Regeringsrokade?

  Flere iagttagere mener, at Donald Tusk er ved at forberede en regeringsrokade, da utilfredsheden internt i regeringen er voksende, efter flere ministre har kritiseret deres chef offentligt. To ministre er blevet fyret for nylig, og uroen ulmer fortsat i regeringskontorerne.

  Fagforeninger enige

  Men også på andre fronter har regeringen problemer. Lederne af tre polske fagforeninger, OPZZ, Solidarnosc og Forum har fundet sammen i enhed mod regeringens reformer om overtidsbetaling og pensionsalder. Fagforeningerne kræver også at mindstelønnen bliver hævet i Polen.

  – Statsminister Donald Tusks regering har opnået en succes, den kan være stolte af: Den har nemlig forenet de tre fagforeninger, siger Piotr Duda, der er formand for Solidarnosc.

  Strejkevarsel

  Solidarnosc har truet med generalstrejke, og lavede fornylig – for at understrege alvoren – en to-timers punktstrejke ved Kielce, der blandt andet lammede togtrafikken.

  Kun ti procent af polakkerne er i dag medlem af en fagforening.