Regeringens søndagslukning af butikker har fejlet

søndagslukning
Butikkerne i Polen har siden 2018 været omfattet af søndagslukning. Formålet var at styrke de polske virksomheder, men indsatsen har fået den modsatte effekt, fastslår ny rapport. Billedet er fra det nye shopping-center Forum i centrum af Gdansk. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.

WARSZAWA: Regeringens søndagslukning af butikker har haft den modsatte effekt. Mange små butikker er lukket – de store er blevet endnu større.


Da regeringen for tre år siden indførte en gradvis søndagslukning af butikker og shopping centrer, var formålet at styrke de små polske butikker og andre polske handlende. Men den plan er slået fejl, viser en ny opgørelse der er lavet af tænketanken Jagiellonian Club.

Et af formålene var at forbedre forholdene for små og mellemstore butikker, der var presset af en enorm vækst i de ​​store supermarkeder. Men beslutningen har været ødelæggende for de små og mellemstore virksomheder, og de store kæder er nu blevet endnu større og med færre konkurrenter.

6.500 butikker lukket

Siden regeringens søndagslukning af butikkerne, er der blevet 6.500 små og lokale butikker færre i Polen.

– Nu køber alle ind i de store butikker på fredage og lørdage og køber ikke længere noget ind om søndagen, siger Anna, der ejer en grøntbutik i Warszawa til Money.pl.

– Og hvis de har brug for noget alligevel, så går de til Zabka (kæde som 7-11 i Danmark, red.). Der er altid mange mennesker om søndagen. Men det er for at købe alkohol og cigaretter, og det har jeg ikke, siger indehaveren af grøntbutikken.

Søndagslukning med færre butikker

Antallet af detailvirksomheder i Polen er i dag anslået til 99.400. Da regeringen indførte søndagslukning i 2018 var der 106.000 detailbutikker. Det største fald var i 2019 hvor 4.600 butikker lukkede.

Flere af de store polske detailkæder er også forsvundet siden søndagslukning blev indført. Resultat er nedslående for Polen. Ingen af de ti største detailkæder i Polen har polsk kapital. Rapporten fastslår, at man ikke kan give søndagslukningen skylden, men at hovedformålet med søndagslukningen var at styrke de polske virksomheder i konkurrencen med de udenlandske. Det modsatte er sket, fastslår rapporten.

LINK: Små og mellemstore virksomheder på retur (polsk)

Mere nyt fra Polen på dansk? Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med VISA, MASTER, Mobilepay og andre anerkendte og sikre betalingsformer.