Regeringsparti klar til lokal og regional valgkamp

  bogmesterkandidat_warszawa

  Lov og Retfærdigheds partiets borgmesterkandidat i Warszawa Patryka Jakiego – også kaldet Jaki – var en af talerne på årsmødet i partiet. Han spås dog ikke store chancer, da PiS ikke har for vane at opnå høje stemmetal i Warszawa. PR-foto.


  WARSZAWA: Regeringspartiet Lov og Retfærdighed er klar med nye løfter forud for kommunal og regionalvalgene i oktober.


  Lov og Retfærdighedspartiet (PiS), som er Polens største parti og regeringsparti – har netop afsluttet sit årsmøde forud for kommunal og regionalvalgene den 21. oktober.

  Partiet vil lokke vælgerne til med en række løfter der støtter de laveste indkomstgrupper i Polen. På partiets årsmøde blev der lovet:

  Valgløfterne

  Højhastigheds internet over hele Polen
  Lavere el-regninger
  Mere støtte til pensionister
  Tilskud til isolering af boliger

  Polens statsminister Mateusz Morawiecki lovede på mødet, at der vil blive foretaget gennemgribende renoveringer af fortove og togstationer. Morawiecki vil også have de lokale kandidater til at lave flere legepladser og idrætsanlæg. Til gengæld lovede han at støtte op med en halv milliard zloty fra statskassen.

  Aftale forlængelse

  Selv om regeringspartiet PiS oftest betegnes som eet parti, så er der grupperinger udenfor der er omfattet. En af disse grupperinger ledes af Polens justitsminister Zbigniew Ziobro. På PiS mødet forlængede partiformand Jaroslaw Kaczynski aftalen med disse grupperinger, så de også arbejder sammen i fremtiden i PiS-regi.

  Flere årsmøder

  Den 8. september holder de to næststørste grupperinger årsmøder. Det er Den Demokratiske Venstre Alliance (SLD) og det nye samarbejde mellem det tidligere regeringsparti Borgernes Platform (PO) og Moderne Polen (Nowoczesna). Dagen efter holder det Polske Bondeparti (PSL) sit årsmøde som optakt til de kommende lokal og regionalvalg.

  To valgdatoer

  Polakkerne skal til valgstederne den 21. oktober til regional og lokalvalg, samt evt. andre lokalt aftalte afstemninger. I de tilfælde hvor f.eks. en regionsformand eller borgmester ikke opnår 50 procent af stemmerne, bliver der en anden valgrunde der er fastsat til den 2. november.

  Ifølge flere målinger, vil PiS bliver det største parti i 10 ud af Polens 16 regioner.