Regeringsparti styrtdykker i meningsmålingerne

  Polens_statsminister_Donald_Tusk_styrtdykker_i_meningsmålingerne_Foto_Grzegorz_Roginski,_gov

  Betænkelige miner hos Polens statsminister Donald Tusk. Hans parti, Borgernes Platform, styrtdykker i meningsmålingerne. Pensionsreform og ACTA-aftalen menes, at være årsagen til den dalende popularitet for Årets Mand 2011 i Polen. Foto: Grzegorz Roginski, gov.pl.


  WARSZAWA: Statsminister Donald Tusks parti, Borgernes Platform (PO) er faldet markant i meningsmålingerne i februar.


  Selv om statsminister Donald Tusk netop er kåret som Årets Mand 2011 i Polen, så har debatten om ACTA-aftalen kostet dyrt i meningsmålingerne. Hans parti, Borgernes Platform (PO) har mistet opbakning fra ni procent af polakkerne på bare én måned.

  2 procent foran Kaczynski

  I den seneste måling, der er gennemført af det anerkendte TNS OBOP, så får Borgernes Platform kun 28 procent af stemmerne, mens det store oppositionsparti, Lov og Retfærdighedspartiet står til at få 26 procent.

  Det er den mindste margen i flere år mellem de to største partier i Polen.

  Som ved valget

  Støtten til de tre øvrige store partier er på niveau med valget den 9. oktober.

  Palikot-bevæglsen er igen oppe på 10 procents opbakning, som ved valget, og Den Demokratiske Venstre Alliance (SLD) står til at få 9 procent af stemmerne, selv om partiet i målinger efter valget har ligget under spærregrænsen på 5 procent.

  Det polske Bondeparti (PSL), der er støtteparti for regeringen, står til 5 procent i målingen.

  ACTA og pension

  TNS OBOP målingen er gennemført mellem den 2. og 6. februar, hvor især ACTA-aftalen og et forslag til en reform af pension systemet i Polen, var hede debatemner, der har givet Donald Tusk og hans regering problemer.

  Donald Tusk blev genvalgt den 9. oktober 2011, som den første statsminister i Polen efter 1989.