Regeringspartiet forlod parlamentet efter kritik

  beata_szydlo_paa_vej_ud

  Medlemmer af Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) udvandrede fredag fra det polske parlament Sejmen. Polske medier spekulere i om statsminister Beata Szydlo også må gå. I agttagerne mener, at Szydlo kan blive ofret af partiformand Jaroslaw Kaczynski som ansvarlig for forfatningskrisen, selv om det er partiformanden der er arkitekten bag Polens krise med sine traditionelle venner i udlandet. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.


  WARSZAWA: Medlemmerne af Lov og Retfærdighedspartiet udvandrede fra parlamentet fredag efter kritik fra oppositionen.


  Det var Polens statsminister Beata Szydlo der skulle forsvare kritikken i parlamentet fredag, og den tidsfrist til mandag, som Polen har fået af EU til at løse den forfatningsmæssige krise.

  Så går vi

  Midt under kritikken gav Polens stærke mand – formanden for Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) Jaroslaw Kaczynski – tegn til gruppen om at forlade parlamentet, så regeringspartiets medlemmer udvandrede fra debatten.

  Står fast

  Trods den sønderlemmende internationale kritik og kritiske spørgsmål fra oppositionen, var den polske regeringschef ikke indstillet på at bøje sig for presset fra EU og oppositionen.

  – Polen er en suveræn stat, slog Beata Szydlo fast i parlamentet.

  For Kaczynski?

  Ryszard Petru fra oppositionen sagde til statsministeren:

  – Jeg har på fornemmelsen at du gør alt dette, for at redde Jaroslaw Kaczynski fra at give op. Er det virkelig det værd? spurgte Ryszard Petru.

  – Jeg kan ikke huske at have set en så følelsesladet tale af statsministeren, som i dag, og jeg kan se at du er meget nervøs og handlingslammet. Og hvis ikke du ved, hvad du skal gøre – så gør det dog anstændigt.

  – Jeg vil også opfordre dig til ikke at gemme dig bag ord som suverænitet og den nationale ånd, når sandheden er at du har lavet alt det her rod, og du ved ikke hvordan du skal løse det, sagde Petru inden PiS-gruppen med Kaczynski i spidsen forlod det polske parlament Sejmen.

  Ny statsminister?

  Flere polske iagttagere spekulerer i om Beata Szydlo nu bliver afskediget af partiformand Jaroslaw Kaczynski, som konsekvens af problemerne med EU, selv om det er Kaczynski der har skabt dem.

  Frist til mandag

  Polen har fået frist til mandag af Europa-Kommissionen til at komme med en samlet løsning på forfatningskrisen. Polen skal overholde de grundlæggende demokratiske spilleregler – blandt andet om tredeling af magten. Polen kan ikke smides ud af EU, men kan få det meget svært i Europa og USA og Polen kan fratages stemmeretten i EU.