Rekord i selvmordsforsøg blandt børn og unge

Børn og unge
Selvmordsforsøg blandt børn og unge er steget markant i Polen. Manglende støtte under corona-pandemi er årsagen, mener flere eksperter. Arkivfoto.

WARSZAWA: Antallet af børn og unge der forsøger at begå selvmord er steget markant i Polen. En fordobling de seneste fem år.


Antallet af børn og unge med ondt i livet er steget markant. Politiet oplyser, at der var 1.500 tilfælde frem til september i år, hvilket allerede er mere end sidste år, der ellers var rekordår.

I de seneste fem år er antallet af selvmordsforsøg blandt gruppen mere end fordoblet. Eksperter mener, at der mangler penge i psykiatrien, og at den manglende støtte til børn og unge under corona-pandemien, nu viser sig.

I de første ni måneder af i år blev der registreret 1.535 selvmordsforsøg blandt børn og unge i Polen. De 108 af dem med døden til følge, skriver det uafhængige medie Wirtualna Polska. Året før – i 2021 – var der 1.496 selvmordsforsøg, og det var rekord.

Samlet set forsøgte 11.032 polakker i alle aldre selvmord i de første ni måneder af i år, og 3.849 af dem lykkedes og endte med døden.

Selvmordsforsøg er mest almindelig blandt piger mellem 13 og 18 år. I den aldersgruppe forsøgte 1.137 piger i de første ni måneder af 2022 at gøre en ende på livet. Blandt børn mellem 7 og 12 år var der 54 selvmordsforsøg, men ingen af dem lykkedes.

– De psykiatriske afdelinger for børn og unge er overfyldte, siger psykolog Michalina Kulczykowska fra Dajemy Dziecom Siłę Fonden til Wirtualna Polska.

Suicide attempts among children and teens rose 77% in Poland last year

Flere nyheder fra Polen på dansk?

Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00