Rekordhøj pris på dieselolie – flere stigninger ventes

Diesel
Prisen for en liter dieselolie er over 8 zloty, og det er ny rekord i Polen. Flere stigninger i benzin- og dieselpriserne ventes. Arkivfoto.

WARSZAWA: Prisen på en liter dieselolie har aldrig været højere i Polen end i dag. Flere stigninger i diesel og benzinpriserne ventes.


Prisen på en liter dieselolie har nu passeret 8 zloty. Det er første gang at den gennemsnitlige pris på diesel overstiger 8 zloty. Prisen på 95-oktan benzin stiger også voldsomt, og eksperter advarer om at der kommer flere stigninger.

Den gennemsnitlige pris for en liter dieselolie i Polen er nu på 8,08 zloty, ifølge BM Reflex. Det er en stigning fra 7,60 zloty i sidste uge – og en zloty højere end for tre uger siden. De tidligere rekorder i høje priser på dieselolie blev sat i marts og juni i år.

Benzinpriser stiger også

En liter benzin (95 oktan) koster i gennemsnit 6,94 zloty, og det er en markant stigning i forhold til for tre uger siden, hvor prisen var på 6,24 zloty. Rekorden for en liter benzin blev sat i juni med 7,94 zloty.

Prisstigninger hænger sammen med stigningerne i råoliepriserne på det globale marked, og en svag zloty på et tidspunkt, hvor der er stor efterspørgsel og forbrug. Men også andre faktorer har udløst de markante stigninger.

– Stigningerne i oliepriserne er markedets reaktion på sidste onsdags beslutning fra OPEC-landene, om at reducere produktionsgrænserne med 2 millioner tønder om dagen, siger Rafal Zywert, der er analytiker for BM Reflex.

Stigningerne i brændstofpriser har været med til at presse inflationen op til det højeste niveau i 25 år, da Polen nåede en årlig inflation på 17,2 procent i september.

Størst i Polen

Benzin- og dieselpriserne steg med mere end 35 procent i Polen tre måneder efter Ruslands invasion af Ukraine. Det er den højeste stigning i noget EU-land.

 

Flere nyheder fra Polen på dansk?

Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb.

Tryk på det beløb du vil støtte os med. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00.

 

Polish zloty falls to lowest level against US dollar