Rød-grøn politiker støtter atomkraft og landmænd

Støtter atomkraft
Polske rød-grønne politikere støtter atomkraft og landmænd, siger medlem af det polske parlament for Razem, Maciej Konieczny (tv.) under et besøg i København. Her ses han i samtale med Nikolaj Villumsen, der er medlem af Europa-Parlamentet for Enhedslisten i Danmark. Foto: Fagpressebureauet.

KØBENHAVN: Medlem af Sejmen – Maciej Konieczny fra det rød-grønne parti Razem – støtter atomkraft og landmænd, men krigen i Ukraine er vigtigst.


Medlem af Sejmen for Razem, Maciej Konieczny, mener at støtten til Ukraine er vigtigst for Polens EU-formandskab, og det rød-grønne parti støtter atomkraft og landmænd, der har varslet blokader søndag.

Besøg i København

Den vigtigste prioritet under Polens EU-formandskab fra januar næste år, er støtten til Ukraines kamp mod Rusland, siger Maciej Konieczny under et besøg i København.

Den 43-årige politiker er fra Katowice og medlem af det polske parlament Sejmen for Razem, som han har været med til at starte sammen med dansk-polske Adrian Zandberg. Partiet er en del af Donald Tusk regeringens parlamentariske grundlag i Lewica (Venstre) men er ikke en del af regeringen.

Støtter Ukraines kamp

– Vi støtter fuldstændigt Ukraines kamp mod russisk imperialisme. Fra begyndelsen støttede vi våbenhjælp til Ukraine, og vi er meget aktive for at overbevise europæiske venstrefløjspartier om, at man skal hjælpe Ukraine. Det har vi – Polens og hovedsageligt nordiske venstrefløjspartier – haft en vis succes med, siger Maciej Konieczny til Fagpressen.eu.

– Alt andet er sekundært, når man har en krig på europæisk jord. Det er et eksistentielt spørgsmål for Europa, sagde han fredag.

Konference på Christiansborg

Flere europæiske venstrefløjspartier er ikke med på den Ukraine-venlige kurs, konstaterer han under et besøg i København. Han er gæst på Enhedslistens konference på Christiansborg med venstrefløjspartier fra flere lande i Europa fredag og lørdag.

Støtter atomkraft

Den nye polske regering vil fortsat satse på atomkraft, og det sker med støtte fra Razem.

– Det er indlysende for alle – undtaget det yderste højre – at vi skal ud af vores afhængighed af kul, men det tager tid, siger Maciej Konieczny, som er medlem af Sejmens udvalg for energi og klima samt EU.

– Fra vores perspektiv på venstrefløjen er det polske kernekraftprogram, som blev igangsat af Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) afgørende. Det er helt nødvendigt at videreføre, fordi vi har ingen tid at spilde. Vi har tabt tid nok allerede, siger Maciej Konieczny.

– Den nye regering skal heller ikke ændre atomkraftprogrammet eller lokationer, for det gælder om at bevare kontinuitet og tempo. Polen har brug for både kernekraft og en masse vedvarende energi – hav- og landmøller, understreger Maciej Konieczny.

Flere vindermøller på land

Den polske politiker vil dog kræve en lovændring, så det igen bliver muligt at opstille vindmøller på land. På grund af formand Jaroslaw Kaczynski og den tidligere PiS-regering er det meget svært – og nogen steder helt umuligt, at opstille vindmøller i Polen.

Retfærdig omstilling

Maciej Konieczny deltager i arbejdet med at rydde op efter PiS-regeringers otte år ved magten.

– Lov- og Retfærdighedsregeringerne (PiS) brugte meget energi og tid på krige med EU, mod LGBT-ideologien og til forsvar for pavens gode navn, men på en eller anden måde var der ikke nok opmærksomhed til at fokusere på nøglespørgsmål, f.eks. polsk energi og minedrift, siger Maciej Konieczny.

– Den ny regering, det nye flertal, har en opgave foran sig. Pointen er at sikre, at der gennemføres en retfærdig transformationsplan, der vil tage højde for en planlagt afvikling af kul i energisektoren på rimelige betingelser og som sikrer Polens energisikkerhed, siger den polske politiker.

Kritik af Tyskland

Den grønne omstilling og Ukraine er forbundne.

– Tysklands import af billig fossil energi fra Rusland er kollapset, og det er godt, for det var skidt for den grønne omstilling. Den tyske model for omstilling var ‘fake’, for den var baseret på import af billig russisk gas.

– Efter krigen, som Ukraine forhåbentlig vinder, bliver der brug for gigantiske investeringer, siger Maciej Konieczny.

Bondeprotester

– Polske og europæiske landmænd behøver tydeligvis beskyttelse mod import af billigt korn fra Ukraine. Store vestlige selskaber dyrker korn i Ukraine langt billigere og importerer det til Europa. Lige så meget som vi støtter Ukraine militært og finansielt, skal vi beskytte vores europæiske markeder, eftersom vi forlanger langt mere af vores bedrifter med hensyn til miljø, arbejdsmiljø og fødevarekvalitet, siger Maciej Konieczny.

– Jeg støtter idéen om beskyttelse af markedet. Vi kan ikke tillade, at europæiske landmænd går konkurs. Jeg forstår protesterne og mener, at vi skal finde en løsning, hvor de europæiske markeder beskyttes mod billigt korn fra Ukraine, siger det polske parlamentsmedlem fra partiet Razem, Maciej Konieczny.

Søndag er der varslet total blokade af grænseovergange mellem Polen og Ukraine, bag initiativet er landmænd fra flere europæiske lande.

Atomkraft og landmænd?

Uanset om man støtter atomkraft eller ej, så kan man godt støtte polennu.dk. Vi er verdens førende medie, når det gælder nyheder på dansk om Polen. Men vi har fravalgt at have en betalingsmur – for vi vil så gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark så meget som muligt. Hvis du også vil det – så kan du hjælpe os med den opgave, ved at støtte os økonomisk. Du kan donere valgfrit beløb via MOBILEPAY – 23435905.

Du kan også gøre det med et engangsbidrag på DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00. Du kan også vælge et fast månedligt beløb – læs mere her.