Rusland advarer om forebyggende angreb mod Polen

  Polen og USA har indgået en aftale om opstilling af missilforsvarssystem. Nu truer Rusland med militært angreb på Polen, hvis planerne føres ud i livet. Foto: Polsk Forsvar.


  MOSKVA: En militær russisk talsmand har advaret NATO og USA om, at Rusland kan blive tvunget til forebyggende angreb i Polen.


  På en konference i Moskva torsdag, sagde den russiske højtstående general Nikolai Makarov, at Rusland kan blive tvunget til at foretage forebyggende angreb på Polen, hvis et nyt missilforsvarssystem sættes op. I konferencen deltog amerikanske topembedsmænd og repræsentanter for NATO, oplyser Polskie Radio.

  Første direkte trussel

  Det er første gang at Rusland direkte truer med militært angreb i forbindelse med det nye kontroversielle missilsystem. Konferencen er en forløber for NATO-topmødet i Chicago senere på måneden.

  Gammel aftale

  Polen havde oprindeligt indgået en aftale med Georg W. Bush i august 2008 om et fælles radar missilsystem med baser i Polen og Tjekkiet. Af hensyn til Rusland, som kritiserede missilforvaret, ændrede Barack Obama aftalen, så den omfatter et mere begrænset missilskjold, og uden installationer i Tjekkiet.

  Defensivt

  Både Washington og Warszawa har gennem hele forløbet argumenteret med, at missilsystemet er et værn mod “slyngelstater” som Iran.

  Ændres af Iran

  – Vi er parate til at gennemføre aftalen mellem Polen og USA om missilforsvar, siger den polske udenrigsminister, Radek Sikorski.

  – Men vi er også bevidste om, at de amerikanske planer kan ændres, for eksempel, hvis der indgås en aftale med Iran om landets atomprogram, siger den polske udenrigsminister.

  Missilskjold i Kaliningrad

  Trods den russiske kritik, har Moskva selv bestilt et missilforsvarssystem der skal opstilles i Kaliningrad, tæt på den polske grænse.