Rusland roser sig selv for invasionen af Polen

russiske relationer
Det polske parlament har med et snævert flertal besluttet at oprette en kommission. Den får til opgave at afsløre polakkers russiske relationer forud for valget. Kritikere hævder at det er en skræddersyet kommission, der skal slette regeringens politiske modstandere fra historien, på samme måde som Stalin gjorde, siger et parlamentsmedlem. Arkivfoto.

MOSKVA: Rusland roser Den Røde Hær, og kalder Sovjetunionens angreb på Polen under Anden Verdenskrig for en befrielse.


Rusland-Polen: Fredag markerede Polen årsdagen for den sovjet-russiske invasion af Polen den 17. september 1939. Invasionen var et resultat af en aftale mellem Sovjetunionen og Nazityskland. Aftalen gik ud på at dele Polen mellem de to nationer.

Samtidig offentliggjorde Ruslands udenrigsministerium et opslag på de sociale medier, hvor Rusland roser Den Røde Hær. Det er for at have “indledt befrielsen” af de polske områder den 17. september 1939, skriver net mediet kresy24.pl.

Rusland og Tyskland

Erklæring har omgående fremkaldt officielle polske reaktioner. Polens udenrigsministerium kalder i et modsvar handlingen for 82 år siden for en aggression og en forbrydelse. Den var aftalt med Nazityskland, skriver Lukasz Jasina, der er talsmand for udenrigsministeriet. Han skriver også, at fra det tidspunkt blev borgerne i de besatte områder udsat for forbrydelser, begået af russerne og Den Røde Hær.

Rusland hævder at ”befrielsen” stoppede Nazitysklands fremrykning, og at Den Røde Hær blev modtaget med entusiasme fra borgerne i Hviderusland og det vestlige Ukraine. Det til trods for, at delingen af Polen var en aftale mellem Rusland og Tyskland, der blev indgået i august 1939. Først to år senere, gik Nazityskland til angreb på Rusland.

Ruslands nuværende præsident Vladimir Putin har tidligere erkendt og beklaget de russiske overgreb, men det var før Kaczynski-regeringen kom til magten. For at kaste mere benzin til bålet, har man i Hviderusland udråbt den 17. september til helligdag, for at ære Den Røde Hærs ”befrielse”.

LINK: Polens regering