Rusland skal offentliggøre materiale om Katyn

  Der er fornyet håb om at efterladte fra russernes folkedrab i Katyn, får vished om hvad der er sket for deres pårørende. Foto: PR-foto fra Wajdas film Katyn.


  STRASBOURG: Den Europæiske Menneskeretsdomstol pålægger nu Rusland at give efterladte adgang til arkiver om Katyn fra Anden Verdenskrig.


  Senest 19. marts næste år skal Rusland åbne sine arkiver for efterladte til nogle af de omkring 22.000 polakker, der i 1940 blev henrettet i skovene ved Katyn.

  Ordren om at åbne arkiverne kommer fra Den Europæiske Menneskeretsdomstol i Strasbourg, oplyser avisen Rzeczpospolita.

  14 års efterforskning

  Familier til 70 af de henrettede havde henvendt sig til domstolen for at få adgang til resultataterne af russernes 14 år lange efterforskning af sagen.

  De russiske undersøgelser blev afsluttet i 2004.

  De efterladte mener ikke, at efterforskningen var et reelt forsøg på at finde sandheden om Katyn massakren, som blev gennemført af det hemmelige politi i den daværende Sovjetunion, NKVD, på direkte ordre fra Ruslands diktator Josef Stalin.

  Folkemord

  Familierne vil have massakren defineret som folkemord.

  Kun omkring 15.000 lig er blevet fundet på de tre steder, hvor massakren fandt sted. De øvrige ligger i hemmelige grave, som endnu ikke er fundet, og som kun Rusland har kendskab til.